Парламентът отхвърли искането за одит на Центъра за градска мобилност

Парламентът отхвърли искането за одит на Центъра за градска мобилност

Народното събрание отхвърли предложението на БСП Сметната палата да направи одит на “Центъра за градска мобилност”. В сряда с 28 гласа “за”, 42 “против” и 36 “въздържал се”, депутатите отхвърлиха искането на социалистите за проверка на финансирането на общинското дружество, отговарящо за паркирането в столицата.

"Ясно е къде отиват парите – крадат се. 29 млн. лева годишно се събираха при досегашните такси, 25 милиона се харчеха, 1000 души работят, а иначе се събират такси и се увеличават таксите от 1 лев на 2 лева", каза от парламентарната трибуна вносителят на искането Михаил Миков.

 

По думите му тази сметка излиза от балансите на дружество. Там изтичат много пари, които ей така се събират от софиянци и гости на София, затова има страх да влезе Сметната палата, допълни Миков.

 

Бившият общински съветник, а сега депутат от левицата Петър Курумбашев пък заяви, че Центърът за градска мобилност винаги е бил касичка на управляващите. В същото време той заяви, че предприятието е било касичка за десните преди време и за управляващите от ГЕРБ в последните 7 години, но не спомена предходната власт под ръководството на социалистите.

 

"Станете и обяснете защо искате цената на Синята зона да бъде вдигната на 2 лева. Защо е такава приходната част и разходната част и къде отиват парите на центъра за градска мобилност", каза Курумбашев.

 

От ГЕРБ не взеха думата. Единствено в кратка реплика водещият заседанието Анастас Анастасов (ГЕРБ) подметна от място, че не вижда защо от левицата говорят за такси, които са в правомощията не на Народното събрание, а на общината.  

Споделяне

Още от България