След спорове и язвителни напомняния за "тефтерчето на Златанов"

Парламентът отхвърли отчета на комисията за конфликт на интереси

Парламентът отхвърли отчета на комисията за конфликт на интереси

Народното събрание отхвърли доклада на комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за 2012 г. в четвъртък.

Мнозинството определи документа като непълен, а продължилият повече от час дебат се съсредоточи върху прословутото "тефтерче на Златанов" по името на бившия председател на комисията Филип Златанов.

Скандалът с тефтерчето гръмна преди месец и половина, когато прокуратурата разпространи данни от разследването си срещу бившия председател на комисията Филип Златанов, от което се разбра, че той е имал "таен бележник" с инструкции срещу кое лице да се засили натискът на комисията и срещу кое - да се забави. От тефтерчето, в което имаше инициали на даващите инструкции (Б.Б., Ц.Ц., И.Ф.) бе допуснато, че става дума за бившия премиер Борисов, заместника му Цветан Цветанов и за "сивия кардинал" в ГЕРБ Искра Фидосова.

Заради разкритията, че И.Ф. е нареждала кой да бъде "ударен", а кой - "пожален" от комисията, депутатът Искра Фидосова подаде оставка от ръководството на ГЕРБ и като народен представител.

Депутатите създадоха в четвъртък и временна анкетна комисия, която да проучи по-детайлно как е работила комисията за конфликт на интереси по времето на правителството на ГЕРБ и как е действала под натиск, както и кои хора са ставали обект на преследвания от нейна страна.

Комисията ще работи два месеца. В нея влизат осем народни представители на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група. Председател на комисията е Кирил Добрев от Коалиция за България, а член от левицата - Екатерина Зайкова. От "Атака” в комисията влизат Илиан Тодоров и Калина Балабанова. Членове от ГЕРБ са Емил Радев и Данаил Кирилов, а от ДПС - Мустафа Карадайъ и Митхат Метин.

По време на дебатите защитната теза на депутатите от ГЕРБ бе, че комисията за конфликт на интереси е колективен орган и следователно председателят ѝ сам не е можел да взема решения. А членовете на комисията се избират от Народното събрание и са предлагани от различни парламентарни групи. Затова не можело да се говори за натиск само от страна на една политическа сила, била тя и управляваща.

От името на комисията обаче членът ѝ Николай Николов обяви, че самият той и колегите му в комисията са били много изненадани от "тефтерчето на Златанов".

Той обаче обясни, че самата конструкция на закона дава възможност председателят на комисията да организира и води цялостната дейност на органа. "Законът така е разписан, че дава изключителни правомощия на председателя. Нека това не звучи като оправдание. Казвам го като юридически факт”, каза той.

От левицата и ДПС използваха случая да напомнят, че методите на работа на комисия за конфликт на интереси разкрива "технологията на управление" на ГЕРБ.

"Този парламент не е съд. Тук никой не търси наказателна отговорност. Трябва да поставим въпроса за политическото измерение на тефтерчето. Упражняването на властта е дебел политически въпрос. Тефтерчето показва, че имаме орган, който би трябвало да бъде в някаква степен независим колективен орган, а се оказва, че всъщност далеч не е независим, че със своите решения изпълнява партийни разпореждания”, заяви от трибуната лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Понеже протестите са точно против задкулисието, тефтерчето е класика на задкулисието. В продължение на 3 години и половина "тефтерчето на Златанов" показва, че ни управляваше и задкулисието. Ако някой сега прави опит да се превърне в говорител на протеста, трябва да се сети, че протестите са и срещу задкулисието. Ако си стоял зад това задкулисие, не може да си говорител на протестите. Жалко е, защото протестите изиграха своята роля и бяха полезни за оздравяването на политиката. Опорочаването им е най-лошото, което можеше да се случи като старт на сесията на Народното събрание”, посочи Местан с директен упрек към включването на ГЕРБ в антиправителствените протести в сряда.

Пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи създаването на анкетната комисия за проверка на "тефтерчето на Златанов". Борисов обаче хвърли цялата вина за политическия натиск над комисията от страна на ГЕРБ на Искра Фидосова.

"Това, което аз сезирах като вина на партията, беше действието на г-жа Фидосова. Затова и я отстранихме от изпълнителната комисия и като депутат. Аз не си спомням в 20-годишното управление на парламента партия да е отзовавала депутат”, посочи Борисов, като "забрави", че Фидосова "сама" се оттегли от политиката, "за да изчисти името си"..

"Наложихме възможно най-тежките наказания и затова подкрепяме тази комисия и активно ще участваме в изясняването на истината”, добави Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България