Парламентът отхвърли поредното президентско вето

Генералите ще минават на изслушване пред депутатите

Сн. БГНЕС
Управляващите очаквано отхвърлиха президентското вето върху поправките в Закона за отбраната, които въвеждат по-високи изисквания за поста "постоянен секретар на отбраната" и предвиждат новоназначените генерали да бъдат представяни пред депутатите, след като бъдат назначени.
 
Срещу ветото гласуваха 131 депутати от ГЕРБ, "Обединените патриоти", "Воля" и един независим, а аргументите на президента Радев бяха подкрепени от 70 депутати на БСП и един от ДПС. Останалите депутати от ДПС се въздържаха.
 
Ветото бе отхвърлено от втория път, тъй като първият вот събра само 117 гласа при необходими 121. Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче поиска повторно гласуване, в което управляващите преодоляха ветото на президента.
 
Държавния глава върна поправките, защото според него завишените изисквания за заемане на поста "постоянен секретар на отбраната" създават условия за дискриминация спрямо редица категории лица. Изслушването на висшите военни в парламента пък според него "не намира опора в Конституцията и нарушава баланса между органите за ръководство на отбраната", тъй като според основния закон удостояването с висши военни звания е правомощие на президента по предложение на правителството.
 
Христо Гаджев от ГЕРБ коментира, че със закона се въвеждат много ясни правила, на които трябва да отговаря постоянният секретар на отбраната. Той мотивира визията за по-строги правила със случая по-рано тази година, когато служебният военен министър Стефан Янев, който сега е секретар по отбраната на президента, назначи за постоянен секретар бившия шеф на кабинета си Румен Василев.
 
"Когато началник кабинета на министъра на отбраната беше назначен по заместване, в рамките на една седмица стана постоянен секретар на отбраната без преди това да има един ден трудов стаж в държавната администрация“, посочи депутатът от ГЕРБ.
 
Пламен Манушев от ГЕРБ допълни, че промените не целят противопоставяне на президента, а да "няма партизанщина при назначаването на секретаря на отбраната".
 
Манушев коментира още, че изслушването в парламента ще издигне авторитета на българските генерали.
 
Първоначално управляващите имаха идея кандидат-генералите ще бъдат изслушвани от депутатите преди да бъдат назначавани, но след острата реакция на президента те се отказаха от нея. Радев обаче не приема дори възможността висшите военни да минават опознавателно през парламента.
 
Според депутата от БСП Николай Цонков гласуваните промени не водят до усъвършенстване на правомощията на постоянния секретар на отбраната, а точно обратното. 
 
Това е поредното вето на президента след встъпването му в длъжност в началото на годината. И този път обаче държавният глава и БСП бяха изолирани, след като това се случи и по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, когато искането им бъдещият антикорупционен орган да има разследващи функции, а председателят му да се назначава от президента, получиха единствено тяхната подкрепа. 
 
В началото на мандата си Радев наложи вето върху Закона за концесиите, гласуван в последните дни на миналия парламент. След това той върна и поправките в Закона за опазване на околната среда, съкращаващи обжалването на оценките за въздействие на стратегически важни инвестиционни проекти върху околната среда само на една инстанция. И двата пъти ветото на президента бе преодоляно от парламентарното мнозинство.
 
В същото време въпреки призивите за вето Радев пусна спорни промени в Закона за съдебната власт и НПК.
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?