Парламентът отхвърли последното президентско вето на Първанов

Със 123 гласа "за", 48 "против" и един "въздържал се" парламентът прие повторно измененията в Кодекса на труда и отхвърли последното вето на президента Георги Първанов във втория му мандат, което той наложи върху промените в края на миналата година.

След гласуването, в което превес очаквано взеха управляващите, подкрепяни от независимите депутати, народният представител Михаил Миков от левицата заяви, че оттук насетне пътят на този закон е към Конституционния съд.

Левицата, ДПС, сините и "Атака" подкрепиха мотивите на президента, срещу ветото бяха само ГЕРБ и десетина независими депутати.

Първанов оспори новите изисквания за представителност на работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество, според които организация като БТПП отпадна от съвета.

Според мотивите на държавния глава сътворени са разпоредби, които нарушават конституционни права и задължения, както и международно-правни задължения на българската държава. Според него новите разпоредби "ограничават социалния диалог и не се подкрепят от преобладаващата част от работодателските организации". "Те не са присъщи на социалната държава, каквато България трябва да бъде според Преамбюла на конституцията", допълва президентът.

Нито мотивите към законопроекта, нито обсъжданията в Народното събрание доказват обективна потребност от изменение на съществуващите досега критерии, които са получили твърда подкрепа и от международната общност, мотивира се президентът за наложеното вето. 

Депутатите от опозицията оспориха в четвъртък закона, подчертавайки отново, че в тристранния диалог от страна на работодателите ще участват само представителите на едрия капитал.

Народните представители извън мнозинството се обявиха и срещу текста, според който в тристранката не могат да участват организации, на които им е възложено изпълнението на държавни дейности. Така от дискусиите могат да бъдат извадени неудобни организации, само като им се възложи нещо дребно за изпълнение, възразиха народните представители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?