Парламентът отхвърли предложението за постоянно действащ ВСС

Парламентът отхвърли предложението за постоянно действащ ВСС

Временната комисия за промени в конституцията категорично отхвърли създаването на постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС). Предложението, лансирано от видни магистрати, бе внесено от опозиционни депутати.  

Според сегашния си статут ВСС (т.нар. правителство на съдебната власт) се събира веднъж седмично, а всички негови членове съвместяват длъжността си в съвета с работата си като магистрати или преподаватели.

Председателите на двете върховни съдилища Константин Пенчев и Иван Григоров, както и главният прокурор Борис Велчев, се изказаха в полза на постоянно действащ ВСС. Темата стана актуална заради поредната поправка в конституцията в частта за съдебната власт и желанието на мнозинството да създаде нов контролен орган – инспекторат, за който и магистрати, и политици от опозицията предупреждават, че няма аналог в ЕС.

В критиките си към ВСС Еврокомисията е посочвала, че ВСС няма необходимия капацитет и воля за провеждане на истинска реформа в съдебната власт.

На заседанието си във вторник парламентарната комисия реши с 8 гласа “за”, 5 “въздържали се” и нито един против, че предложението за постоянно действащ ВСС, внесено от Димитър Абаджиев и Елеонора Николова,не може да бъде прието, защото е извън обхвата на приетия на първо четене проект за четвърта поправка в конституцията.

Преди това Аабджиев каза, че отхвърлянето на текста би било знак за липса на политическа воля за истинска съдебна реформа.

“Твърденията, че нашето предложение е извън обхвата на поправката е абсурдно, защото то е към член от конституцията, който е засегнат от настоящите промени. Това е единственото смислено нещо, което може да бъде прието сега, всички останало са дребни подробности”, обясни още независимият депутат, но и това не помогна.

Впоследствие членът на комисията Мая Манолова (БСП) заяви, че тази промяна може да бъде реализирана чрез подготвяния нов проект на Закон за съдебната власт. Очаква се дебатите по този нормативен акт да започнат след приемането на четвъртата поправка.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?