Парламентът отхвърли президентското вето върху двойната неустойка по бързите заеми

Въпреки това гафът е поправен и бруталната поправка няма да влезе в сила

Парламентът отхвърли президентското вето върху двойната неустойка по бързите заеми

Парламентът отхвърли ветото на президента върху разпоредби от промените в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). Измененията бяха приети повторно със 121 гласа "за" и 74 "против". 

Държавният глава върна за ново обсъждане приетата чрез промените в Закона за ДДС промяна в Закона за потребителския кредит, свързана с неустойките при бързи кредити.

Със Закона за ДДС беше променен Законът за потребителския кредит и там се създаде нова ал. 7, според която разходите по договор за кредит с финансова институция не могат да бъдат по-големи от двукратния размер на главницата, като при изпълнение на това условие, те не се считат за прекомерни и накърняващи добрите нрави.

Миналата седмица, на 26 ноември, парламентът отмени тази спорна поправка в Закона за потребителския кредит, върху която президентът наложи вето. Това стана чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

Поправката първоначално бе приета по предложение на независимия депутат Спас Панчев, който до скоро бе челн на парламентарната група на "БСП за България".

Това е седмото вето на президента Радев за тази година и 26-ото от началото на мандата му. Досега Народното събрание е одобрило съображенията на държавния глава по върнати текстове от три закона - за приватизация, за извънредното положение и Кодекса на търговското корабоплаване.

Юристи твърдят, че с непохватната си правна техника депутатите са създали хаос, защото от 1 януари 2021 г. ще влязат в сила две взаимоизключващи се норми. ГЕРБ обаче твърди, че проблем няма.

"Ако сега приемем ветото на президента, ще се получи колизията, за която от БСП говорят", заяви председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

"От 1 януари 2021 г. влизат в сила и измененията в Закона за потребителския кредит, които са направени с параграф 13 от Закона за държавния бюджет на Република България, с което практически се отменят тези текстове, които са приети със Закона за ДДС и връщат текстовете, които действат и в момента (за неустойките - б.р.)и си действат до 1 януари, тъй като това изменение беше направено с дата на влизане в сила от 1 януари 2021 г.", каза Менда Стоянова.

Тя отбеляза, че "използваната от законодателя правна техника не води до колизия на правни норми и разпоредбите на чл. 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС и параграф 13 от Закона за ДДС се наслагват темпорално, последователно, в резултат на което се възстановява действащата до 1 януари 2021 г. правна уредба".

Според Стоянова така този въпрос е правно уреден.По тази причина ветото на президента следва да бъде отхвърлено в тази му част, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?