Парламентът отхвърли проекта на кабинета за фонд за малцинствата

След повече от 3 часа дебати, парламентът отхвърли проектозакона на правителството за създаване на специален фонд за образователна интеграция на децата от малцинствата. Въпреки защитата му от страна на министъра на образованието и на депутатите от управляващата коалиция НДСВ и ДПС, 66 народни представители гласуваха против закона, а 50 се въздържаха. Това не позволи на управляващото малцинство, което събра 106 гласа в подкрепа на закона, да го прекара през пленарна зала.

Законът предвиждаше фондът да финансира и подкрепя проекти, осигуряващи равен достъп до качествено образование на деца от етническите малцинства. Срещу това възрази Евгения Живкова от левицата, определяйки го като дискриминация срещу децата, които не са от малцинствата.

Живкова поиска фондът да бъде за образователна интеграция изобщо на децата, за да се разшири кръга на ползващите привилегии. Като дискриминационен тя определи и текста, който предвижда фондът да финансира дейности за откриване и насърчаване на талантливи деца от малцинствата при положение, че липсва държавна политика за насърчаване на таланти по принцип.

Лютви Местан от ДПС ѝ възрази, че според рамковата европейска конвенция за защита правата на малцинствата специалните мерки спрямо тях не се считат като дискриминация за мнозинството.

Идеята на проектозакона освен субсидии от бюджета, във фонда да постъпват и средства от международни финансови институции, бе трансформирана от критиците на проекта като абдикация на правителството от задълженията му по конституция да осигури равен достъп до образование на всички. В мотивите на кабинета се заявява, че на този етап чрез бюджета не могат да се осигурят достатъчно средства за образователната интеграция на децата от малцинствата.

Председателят на бюджетната комисия Нина Радева опонира, че именно защото управляващите не са забравили основните конституционни права, се създава фондът, който да подпомогне за реализацията на тези права.

Панайот Ляков от ОДС посочи, че не е ясно дали правителството предвижда достатъчно средства за този фонд от бюджета за догодина, защото иначе той няма да проработи.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?