Парламентът отхвърли рестрикциите върху частните съдебни изпълнители

Народното събрание отхвърли предложените от БСП и Патриотичния фронт промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които целяха да наложат рестрикции върху правата на частните съдебни изпълнители.

Предложенията бяха да се забрани на банките да се сдобиват с изпълнителен лист, без да уведомят длъжника. Длъжникът трябваше да получи право да обжалва решението. Извън това изпълнителите нямаше да могат да начисляват такси, които са по-големи от дълга. Тези идеи бяха подкрепени на първо четени, но на второ бяха отхвърлени.

Отхвърлянето им ядоса най-много Мая Манолова от БСП. Тя непрекъснато взимаше думата, за да дава примери за хора, които са били "жертва на произвол" от страна на частните съдебни изпълнители.

Така тя разказа за жена, която прекратила договора си с мобилен оператор, но никой не ѝ казал, че дължи неустойка 20 лв. Едва след няколко години жената разбрала за дълга си, когато заплатата ѝ била запорирана. След като дългът бил даден на съдебен изпълнител сумата, която трябвало да плати, станала над 500 лв.

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев на няколко пъти спря звука на микрофона, докато Манолова даваше примери, защото според него тя се отклонявала от текстовете.

Тя обаче не се отказа и от парламентарната трибуна даде и друг пример – с просрочена вноска за телевизор от малко над 150 лв, която в крайна сметка станала над 1000, след като се намесили съдебните изпълнители. Жената пак не е била уведомена.

"Как така 20 лв. се превръщат в 500 лв. и как 180 лв. стават за отрицателно време 1073 лв.? И то без длъжниците и хабер да си имат, че тече изпълнително производство срещу тях- две от стотици такива жалби на граждани", възмути се Манолова.

Чавдар Георгиев от БСП също се ядоса на управляващата коалиция и я нарече" банково мнозинство". Той използва повода и обяви, че АБВ не са лява партия.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че сега се готви изцяло нов закон, който да защитава длъжниците и отхвърли обвиненията на БСП за прокарване на лобизъм.

"Кога сте видели банкови лобита и банкери? Няма да решаваме казусите на парче, за да отворим други проблеми. Тук е необходим цялостен анализ, необходим е широк консенсус. Нещата не стават с простата отмяна, махаме, примерно, на банките извлеченията от сметките. Целта е да има равнопоставеност, за да бъдат балансирани интересите на всички страни“, каза Кирилов, но не се ангажира кога въпросният нов закон ще започне да се обсъжда.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?