Парламентът отхвърли ромската интеграция на Валери Симеонов

Корнелия Нинова и Антон Кутев от БСП в пленарната зала на парламента.

Народното събрание отхвърли в четвъртък доклада на правителството по изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите, за която пряко отговаря вицепремиерът Валери Симеонов. Гласовете на управляващата коалиция в пленарна зала не се оказаха достатъчни, тъй като само 83 бяха "за" приемането на доклад, 68 - "против", а 17 се въздържаха.

Дебатите продължиха над три часа, а народните представители се впуснаха в дълги спорове кога ромите са били по-интегрирани – по времето на тоталитарния режим или сега. Имаше и речи на тема "Възможна ли е изобщо ромската интеграция".

След отрицателния вот по доклада Антон Кутев (БСП) обяви, че парламентът е бламирал вицепремиера Валери Симеонов.

"Както беше достойна постъпката на социалния министър Бисер Петков да си подаде оставката заради невъзможност да се справи с даден проблем, така и, може би , трябва да постъпи и вицепремиерът", коментира Георги Гьоков от БСП. Той уточни, че от БСП не искат оставката на Симеонов, защото и без това идната седмица ще искат оставката на цялото правителство с аргумент, че се е провалило в сектора за сигурност.

Иначе докладът отчита увеличаване на броя на наетите роми на първичния пазар на труда, макар да се признава, че става дума предимно за временна заетост и програми за обучение. Общините посочват, че сред ромското малцинство има голям брой здравно неосигурени, ромите като цяло имат ниска здравна култура. Местната власт настоява за ефективно прилагане на законовите мерки срещу ромските бракове с малолетни и непълнолетни, което пряко води раждания в ранна възраст.

ГЕРБ отчете като положителен ефект върнатите в образователната система 17 000 деца, както и ролята на здравните медиатори в ромските общности.

Дебатът

Станислав Станилов от "Обединени патриоти" обясни, че цялата история с ромската интеграция е безсмислена, защото те няма как да се интегрират, дори да им се дават пари. "Правата на циганите трябва да бъдат стриктно спазвани само при стриктно спазване на законите от тяхна страна", коментира той.

Антон Кутев (БСП) определи изказването му като опасно и нецивилизовано. "Не съм съгласен, че ромите не подлежат на интеграция. Те трябва да бъдат интегрирани, защото в противен случай се превръщат в тежест на социалната система. Цялата система за интеграция на ромите е объркана и не работи", каза Кутев.

Председателят на парламентарната група на националистите Волен Сидеров се обяви като цяло срещу стратегията за интеграция на циганите, защото това било дискриминация срещу останалите български граждани.

"Ако се правят програми, те трябва да се правят така, че да достигат до истински нуждаещите се български граждани, сред тях може да има и роми", смята той.

Вежди Рашидов (ГЕРБ) се върна към времената на тоталитаризма и попита социалистите защо са съсипали строителни войски след 1989 г. Той се съгласи с Волен Сидеров и Станислав Станилов, че всички български граждани трябва да са равни пред закона. Вежди Рашидов обаче смята, че интеграцията на ромите трябва да продължи. "Да не дава Господ да съм жив да видя как циганите интегрират българите", коментира още той.

"В залата има много неинтегрирани към политическия процес политици, а ние коментираме как ще интегрираме ромите в българското общество", каза Джейхан Ибрямов (ДПС). Според него докладът е една брошура с много цифри, раздадени пари на калпак и малко резултати.

Споделяне

Още по темата

Още от България