Парламентът отхвърли ветото върху по-високите данъци за старите коли

Снимка: БГНЕС

С гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в данъчните закони.

Със 130 гласа "за" и 46 "против" депутатите приеха отново измененията, които предвиждат по-високи данъци за старите автомобили, въвеждане на по-високи данъчни ставки за жилищни имоти в български курорти и отлагане на реформата за таксата върху битовите отпадъци.

Против промените, т.е. в подкрепа на ветото, гласуваха само "БСП за България" и ДПС, както се случи и на заседанието на бюджетната комисия миналата седмица.

На 13 ноември Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание четири ключови промени в законите за местните данъци и такси и митниците.

Държавният глава се обяви против въвеждането на екокомпонента при определянето на местния данък върху автомобилите, а също и против отлагането на новата формула за изчисляването на такса смет за 2022 г. Той върна още по-високите данъчни ставки за имотите в курортите, а също и промените в Закона за митниците, с които сегашните митници в страната ще се закрият като самостоятелни звена и ще се превърнат в териториални поделения на Агенция "Митници" по подобие на структурите на Националната агенция за приходите.

Според Радев новата уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект.

ГЕРБ обаче обявиха, че няма да подкрепят ветото, защото въвеждането на екокомпонет в местния данък върху превозните средства е първа стъпка в посока опазване чистотата на въздуха.

По време на дебатите в пленарна зала левицата се включи в критиките към новото облагане с аргумента, че единственият ефект от него ще е натоварване на по-бедните.

"Това не е данък, а глоба", заяви Крум Зарков от БСП. "За вас и вашата политика всички бедни са замърсители, а всички богати – инвеститори. Това не е вярно", обърна се той към управляващите.

"Говорим за данъчна справедливост. Тя е много оптекаемо понятие. Справедлив е онзи данък, за който още от 1 януари хората отиват на гишето и искат да го платят. Аз такъв данък не съм виждал", коментира Рамадан Аталай от ДПС.

"Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение", заяви по повод ветото шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?