Парламентът отхвърли вота на недоверие към кабинета "Орешарски"

Премиерът: Повечето аргументи на ГЕРБ срещу нас звучаха като самокритика

Парламентът отхвърли вота на недоверие към кабинета "Орешарски"

Народното събрание отхвърли в сряда третия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. В подкрепа на кабинета очаквано гласуваха депутатите от управляващата коалиция на БСП и ДПС. Против кабинетa не дадоха своя вот от националистическата партия "Атака“. Депутатите на Сидеров се въздържаха, а 93-ма парламентаристи от ГЕРБ гласуваха недоверие на управлението.  

Срещу управлението своя вот дадоха 93 народни представители, 116 подкрепиха правителството, а осем се въздържаха.

Този път кабинетът “Орешарски“  бе атакуван за провал във вътрешната сигурност и обществения ред. Според вносителите от ГЕРБ правителството не се е справило с реформата в ДАНС, с бежанския проблем, с контрабандата и с битовата престъпност.

Управляващите отхвърлят тези обвинения и твърдят, че проблемите в сектора са завещани от правителството на Борисов и в момента тече разрешаването им.

Веднага след гласуването и оцеляването на кабинета, министър-председателят Пламен Орешарски благодари на депутатите, които са го подкрепили.  По думите му повечето аргументи за исканата му оставка от страна на ГЕРБ звучали по-скоро "като самокритика за предишни мандати“.

"Ще продължим да изпълняваме политиките за подобряване на системата за сигурност“, заяви министър-председателят.

По време на изказването на Орешарски от балконите на парламента две млади момичета издигнаха надпис "Оставка", който после хвърлиха по депутатите от БСП. Протестиращите бяха изведени от квесторите, а думата бе дадена на парламентаристи, които със своите изказвания да защитят управлението.

По думите на народния представител от Коалиция за България Петър Курумбашев той самият е гласувал срещу предложението на ГЕРБ за оставка на Орешарски, защото от партията на Борисов имало един политик, "единственият, освен Муамар Кадафи, който е обвинил български медици в предумишлено убийство от трибуната на НС“. Депутатът имаше предвид случая, в който бившият вътрешен министър Цветан Цветанов прочете разпечатки от СРС от трибуната на парламента, за да обвини лекари от Горна Оряховица в убийство на бебе.

"Благодаря на вносителите на вота. Този вот беше абсолютно несъстоятелен от гледна точка на ГЕРБ, но беше необходим от гледна точка на публичния интерес“ . Това каза председателят на ДПС Лютви Местан, който също стана за защити кабинета. "Обществото имаше възможност да сравни две принципно различни концепции за ролята на МВР и за силовите структури”, заяви той.

"Първата концепция е на управлението на ГЕРБ, разбирането за МВР и силовите структури като репресия. МВР се превърна в основния елемент за насилие върху политическия опонент”, каза още лидерът на ДПС и след това  похвали подхода на вътрешния министър Цветлин Йовчев и управлението на Орешарски.

"ГЕРБ нямат моралното право да внасят вот на тема "Сигурност", защото именно тя се оказа най-големият провал на партията ГЕРБ и най-голямото разочарование на гражданите", заяви в своето изказване председателят на БСП Сергей Станишев.  "Твърде пресен е споменът за опит за подчиняване на съдебната система на волята на една политическа партия, за рекетирането на бизнеса”, допълни той, след което похвали кабинетът за "бързото справяне с бежанската криза".

След изказванията на политическите лидери на управляващите, председателят на парламента Михаил Миков пожела на премиера и министрите "да са живи и здрави" и парламентът премина към работата си за деня.

Споделяне

Още от България