Парламентът отхвърли връщането на залите за пушачи и непушачи в заведенията

Парламентът отхвърли връщането на залите за пушачи и непушачи в заведенията

Парламентът отхвърли предложението на Обединените патриоти помещенията за пушачи и непушачи да бъдат върнати в заведенията. В първия ден от новата парламентарна сесия мнозинството отхвърли на първо четене внесените от “Патриотите“ промени в Закона за здравето с 25 гласа "за", 69 "против" и 45 въздържали се.

Със законопроекта се предвиждаше до 50 на сто от търговската площ в заведения за хранене и развлечение (ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове, барове и дискотеки) да се обособява като места за пушене. Предлагаше се и завишаване на глобите и имуществените санкции при констатирани нарушения.

“Патриотите“ коментираха, че в момента законът не се спазва и затова предлагат да се регламентира старото положение със зали за пушачи и непушачи.

Поправките им обаче не събраха подкрепа.

В подкрепа на запазването на забраната за тютюнопушене на закрито в парламента са постъпили становища от Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Националната мрежа за децата, Коалиция за живот без тютюнев дим, Гражданска инициатива "България без дим" и други.  

Споделяне

Още по темата

Още от България