Парламентът отхвърли задължителното изучаване на майчин език

Парламентът отхвърли задължителното изучаване на майчин език

Парламентът отхвърли в петък предложението на ДПС изучаването на майчин език да стане задължително и в училище да се отделят поне 4 часа за майчин език за малцинствата.

От ДПС опитаха да прокарат идеята при второто четене на закона за предучилищното и училищното образование, но депутатите решиха, че сегашното право на малцинствата да учат майчин език като свободно избираем език е напълно достатъчно.

Мариана Георгиева от ДПС защити искането с обяснението, че "в идентичността по дефиниция влизат компонентите - име, език и религиозна принадлежност". "Ти не можеш да отнемеш това изконно право, което е част от правото на идентичност. Това си е подстъп към асимилация. Този подход е мракобеснически", посочи бившата министърка на спорат в кабинета "Орешарски".

Станислав Станилов от "Атака" обаче ѝ отвърна, че никой не отрича правото на турската диаспора в България да изучава майчин език и това е отразено в закона. "Що се отнася до задължителността, практиката показва, че децата на турската диаспора в България не се записват да учат майчин език, а се записват да учат примерно английски или немски, или френски и така нататък и опитът да стане той задължителен е да се провери дали го изучават", посочи той.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт също заподозря, че зад предложението се крие опит на ДПС да принуди младежите в определени региони на страната да изучават турски език.

"В този текст сте вкарали и елемента на дискриминация. Явно големият проблем не е майчиният език, а в незнанието на български език и е ясно, че населението, примерно в Родопите, иска да изучава италиански език, английски език, което им дава възможност да се развиват вече в Европейския съюз", каза той.

Депутатите приеха още, че на децата на бежанците ще бъде дадена възможност за допълнително изучаване на български език и то безплатно.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?