Парламентът отказва да гласува закони и минира бюджета

Без актуализация парите за мерките срещу Covid ще стигнат до края на август

Снимка: Архив

Четири седмици след конституирането си 46-ото Народно събрание упорито отказва да се заеме с основната си дейност – приемането на законите на страната, при положение че най-вероятно до около три седмици ще бъде разпуснато.

До момента не е създадена нито една постоянна комисия в парламента, което е причината нито един от внесените 36 законопроекта да не е придвижен от 21 юли насам.

Председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" даде известна надежда, че ситуацията ще се подобри. "Комисиите определено ще ги направим. Призовах колегите вчера и днес - да направим комисииите, защото в края на краищата една от основните задачи на народните представители е те да работят активно и то да работят в комисиите. Хубаво е законите да започнат да се обсъждат вече. Дори да няма парламент е добре за следващия тези закони да са се обсъдили и да се знае горе-долу какви са настроенията", посочи Митева.

Въпреки това в гласувания на 11 август дневен ред на Народното събрание за 11-13 август отново липсват предложения за създаване на постоянни комисии, което значи, че блокирането на законодателната дейност ще продължи.

Това ще постави в изключително тежък капан служебното правителство и вероятно директно ще ощети гражданите, тъй като има голям риск да се наложи още месеци наред държавата да работи с неактуализиран вариант на бюджета.

Служебният финансов министър Асен Василев вече на няколко пъти предупреди, че внесената от него актуализация на бюджета изключително спешно трябва да бъде разгледана от парламента. В интервю за "24 часа" той съобщава, че при този вариант на бюджета плащанията, свързани с Covid пандемията, ще могат да вървят едва до края на август.

Без нея няма да има средства за продължаване на добавките от 50 лв. на пенсионерите след 1 октомври, нито пък пари за финансиране на мерките за подкрепа на бизнеса и домакинствата в случай на нова Covid криза.

Пенсионерските добавки бяха планирани в гласувания от ГЕРБ бюджет до 31 март, а средства за мерките 60/40 и 80/20 няма заложени още от май-юни, поради което служебното правителство се наложи да ги осигурява чрез рязане на разходи по други пера. При липса на актуализация плащанията по тях ще се наложи да спрат, посочи Асен Василев.

Здравният министър Стойчо Кацаров предупреди, че до дни предстои затягане на част от Covid мерките, но без актуализация на бюджета няма да има пари за пострадалите бизнеси.

Не са заложени достатъчно средства и за допълнителните 1000 лв. за работещите на първа линия, което провокира протести на медиците от "Спешна помощ". Не са осигурени и достатъчно средства за ваксини и лекарства за лечение на Covid-19, които засега се осигуряват от държавата.

За преизчисление на пенсиите и дума не може да става без актуализация на бюджетите на държавата и на НОИ и без промяна на Кодекса за социално осигуряване. Това е много сериозен проблем на фона на непрекъснато покачващата се инфлация, която вече "изяжда" голяма част от обещаваното увеличение от 12.5%. Цената на електроенергията за индустрията само през юни и юли нарасна с над 50% спрямо май, като поскъпването продължава и към момента.

Изпълнителната власт не може неограничено да прави размествания в бюджета заради разпоредбите на Закона за публичните финанси. Дори да има преизпълнение на данъчните приходи, което Асен Василев очаква да бъде в размер на около 1 – 1.5 млрд. лв., то не може да бъде харчено без санкцията на парламента. Възможността за разместване на разходите между министерствата също има лимит.

За проблема сингнализира и депутатът от БСП Георги Кадиев.

"Заклехме се като депутати на 21 юли. Оттогава избираме председател на парламент, правилници, временни комисии, правителство и всичко друго, без най-важното: парламентарни комисии, без които и една дума в закон не може да бъде променена. Вижте програмата ни за тази седмица. Това е дневният ред на обществото, когато цените хвърчат, пандемията е зад ъгъла, ресторантьори блокират Орлов мост, а в Марица-Изток събират подписка? Дори и предният парламент с неговите общо 9 заседания създаде три комисии (бюджетна, здравна, правна) и търкаляше някакви закони. Сега-нула", написа Кадиев в пост във Фейсбук.

За разлика от 46-я парламент, 45-ото Народно събрание, чиято дейност продължи по-малко от месец, успя да приеме окончателно важни законови промени като например тези в Изборния кодекс. Преизчислението на пенсиите мина само на първо четене и така и не влезе в сила.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?