За втори път

Парламентът отложи освобождаването на шефа на Комисията за конфликт на интереси

Лютви Местан нарече тефтерчето на Филип Златанов "технология на злото"

БГНЕС

Парламентът отложи дебата по освобождаването на Филип Златанов като член и председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Златанов, който не дойде в Народното събрание, подаде оставка преди дни, след като прокуратурата му повдигна обвинение заради тефтерче пълно с инициали, от което става ясно как са се взимали решенията в комисията по време на управлението на ГЕРБ.

Въпреки че първоначално дебатите започнаха, заради отсъствието на ръководството на ГЕРБ заместник-председателят на парламента от ДПС Христо Бисеров поиска отлагане, докато те не се яват в пленарната зала.

Преди това зам.-председателят на парламента от БСП  Мая Манолова обяви, че Златанов не присъства в парламента заради ангажимент извън София. "Това е показателно как председател на комисия изпълнява конституционна разпоредба", каза Манолова.

Това е второ отлагане на точката за освобождаване на Златанов от заеманата длъжност. Тя беше предвидена за разглеждане още в сряда, но беше отложена, за да може Златанов да присъства на обсъжданията в пленарна зала.

"Това е тефтерчето на технологията на злото като механизъм на упражняване на властта от ГЕРБ през близо четирите години на управлението им", каза лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна, перефразирайки думите на бившия американски президент Роналд Рейгън, който нарече навремето СССР "империя на злото".

"Закономерно, заради това тефтерче И.Ф. си отиде. Днес ще освободим и Ф.З. Искам да попитам председателя на комисията – кой стои зад инициалите Ц.Ц. и Б.Б. От съдържанието на тефтерчето става ясно, че те са поръчителите на онова, на което Филип Златанов е само изпълнител", заяви лидерът на ДПС.

"Авторът на абревиатурите дължи отговор. Той трябва да ги разчлени. Питам г-н Златанов - какво означават тези абревиатури. Кой е Б.Б. от тефтерчето? Знаете ли кой е? Това е тефтерчето на задкулисието. Ако днес протестите са срещу задкулисието, това тефтерче разкрива как са се взимали решенията в България, колко са били независими независимите държавни органи", заяви Местан.

"Решенията се взимаха не в комисията, а извън комисията. Комисията трябваше само да санкционира политически непослушните – не само политически опоненти, но и от собствената ви партия. Представяте ли си тази партия да управляваше още 4 години? До какъв абсурд щеше да стигне делегитимирането на институциите. Не ви стигна времето да подчините съдебната власт. Там успяхте частично и слава Богу, че там не успяхте, защото това щеше да бъде не просто краят на европейска България, но и на институционалната", каза  Местан.

Той призова депутатите от ГЕРБ да застанете пред тази трибуна и да се разкаят като признаят -  "да, такива ги вършехме". "Подценявате българския народ – това вече е цинично", каза Местан.

Темата с тефтерчето на Филип Златанов създава повече въпроси, отколкото отговори, каза Кирил Добрев, председател на временната анкетна комисия по тефтерчето на Златанов и председател на парламентарната комисията за конфликт на интереси.

"В едно убийство най-лесно е да откриеш извършителя, но най-трудно е да откриеш поръчителя. Както каза г-н Златанов – И.Ф., Ц.Ц. са драсканици. Но стана ясно, че 103 пъти той е посетил Искра Фидосова в нейния кабинет. Ц.Ц. също може да е всеки, но при изслушването бивши депутати казаха, че лично Цветан Цветанов им е забил нож в гърба", заяви Добрев.

Той изрази съжаление, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е в залата. "Той е мъжкар, искам да го питам - кой според него е Б.Б.?", каза Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от България