Парламентът отложи придобиването на имоти по давност

Още 7 месеца гражданите няма да могат да придобиват по давност имоти частна държавна и общинска собственост. Това реши Народното събрание в четвъртък, след като прие в един ден на първо и второ четене допълнение на Закона за собствеността. Законът е в сила от 31 май.

След приемането през 1996 г. на два специализирани закона – за държавната и за общинската собственост – централната и местните власти имаха срок до 31 май т.г. да заявят имотите, които са техни, както и непотърсените имоти.

Според експерти, поради дълго неприключилият процес на реституция и липсата на кадастър общините и държавата не са успели да заявят имотите, които са техни по закон.

Същевременно, министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов заяви от пленарната трибуна, че най-вероятно няма да успеят и в седеммесечния срок и преди Коледа може да поискат ново удължаване.

Първоначалното искане на Министерския съвет беше за 2 години, но Борислав Ралчев от НДСВ предложи срокът да се намали до 1 януари 2007 г.

Законопроектът, който съдържа само един параграф, предизвика няколко отлагания, прекъсвания за съгласуване и совалки между стаите на парламентарните групи на партиите от управляващата коалиция и стаята на зам.-председателя на парламента Любен Корнезов, където депутатите от ръководството на левицата имат традицията да се събират на консултации.

Първоначалното прекъсване на заседанието беше, за да бъде извикан в пленарната зала министър Асен Гагаузов, който присъстваше на заседание на МС. Причината за настояването от страна на левицата беше промяна, направена в правната комисия, според която придобиването по давност ще се отложи само за недобросъвестните граждани, но не и за добросъвестните.

Впоследствие бе решено да се продължи със следваща точка от дневния ред до пристигането на министъра и ново половинчасово прекъсване почти в края на пленарния ден.

В резултат на консултациите депутатите от мнозинството предложиха давността да се отложи за всички – и за добросъвестните, и за недобросъвестните.

Експерти обясниха за Mediapool, че добросъвестно е всяко лице, което не е знаело за нередности при придобиването на имота от лицето, което му го е продало или предоставило. Липсата на добросъвестност обаче била трудно доказуема. Няма как да се докаже, например, че едно лице знае, че общината не притежава имота, който му продава, обясниха експертите.

 

Същевременно плащането или неплащането на данъци за имота няма отношение към добросъвестното владеене, тъй като за неплащане на данъци има други закони и санкции, допълниха експертите.

Според юристите от НДСВ е неправилно тълкуването, че законът има отношение към т.нар. “царски имоти” и най-вече с двореца Врана. Този имот е бил публична държавна собственост, а по нито един закон такава собственост не може да се придобива по давност, обясниха експертите. Те обаче признаха, че ако реституцията “падне” в съда, за връщането на имота на държавата също ще се наложи съдебна процедура.

Макар да бяха категорични, че законът няма нищо общо с царските имоти, от НДСВ яростно защитаваха предложението си за липса на давност само при недобросъвестни владелци и настояха за прекъсване и консултации.

По време на дискусиите от ДСБ заявиха, че с действията си мнозинството нарушава парламентарния правилник, като позволява промени по същество в процедура на приемане на един законопроект на две четения в един ден. Това е възможно само при липса на предложения за второ четене, изказани по време на първото и в този случай могат да се правят само редакционни поправки, но не и поправки по същество.

За излизане от неловката ситуация с нарушаване на правилника и при изтичаща давност на 31 май т.г., Лютви Местан от ДПС обясни, че критиките на опозицията имат правно основание, но проблемът в този закон е повече политически, отколкото юридически.

Местан призна, че изпълнителната власт при редица правителства от 1996 г. насам не си е свършила работата, а и “не бих казал, че предложеният текст прави чест на управляващите”. Зам.-председателят на ДПС обаче обясни, че трябва да се даде още малко време на властта – централна и местна – да довърши нещата.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?