Парламентът отложи за сряда дебата за договора с "Краун ейджънтс"

Парламентът отложи за сряда дебатите за договора с "Краун ейджънтс" за реформа в митниците. Те бяха поискани от народните представители от коалиция "За България" Георги Пирински и Емилия Масларова. Соцдепутати съобщиха, че са готови с проекторешение, според което правителството трябва веднага да отмени договора.

Парламентът отложи гласуването за създаване на временна анкетна комисия, която да разследва разпространението на извадки от секретния договор с "Краун ейджънтс". Вчера сутринта депутати от НДСВ намериха в пощенските си кутии извадка от секретния договор за митниците с частната английска консултантска фирма "Краун ейджънтс". По този повод днес 25 народни представители от мнозинството предложиха създаването на анкетна комисия.

Според предложението на парламентарните групи на НДСВ и ДПС, комисията ще се състои от 7 народни представители. За председател бе предложена Румяна Георгиева от НДСВ.

Въпросът с достъпа до парламента и до пощенските кутии трябва да бъде решен веднъж завинаги - така Лютви Местан от ДПС аргументира искането на мнозинството за създаването на анкетна комисия. Депутатите от ДПС неведнъж са намирали в кутиите си материали, пропагандиращи терористични идеи, каза още Местан.

Коалиция "За България" и Обединените демократични сили остро се противопоставиха на искането на мнозинството.

Соцдепутатът Гиньо Ганев заяви, че е обидно да се създава комисия, която да се занимава с рутинни дейности. Организацията на работата на администрацията на Народното събрание е задължение на председателството на парламента, добави той.

С това обсъждане се губи времето на депутатите, каза от трибуната Петър Жотев от ОДС. "Какво ще прави комисията, с лупа ли ще сваля отпечатъци в кулоарите", попита риторично синият депутат. Той припомни, че много хора имат достъп до кутиите на народните представители и всеки един от тях би могъл да пусне компромата.

Споделяне

Още от България