Парламентът отмени бързия съдебен процес при убийство

Парламентът отмени бързия съдебен процес при убийство

Народното събрание отмени окончателно в сряда бързите съдебни процеси при умишлено причиняване на смърт. В подкрепа на промените в закона гласуваха 92-ма депутати, "против" бяха 62-ма, а "въздържал се" - 11.

Съкратеният съдебен процес беше възможен при признаването на събраните по делото доказателства от подсъдимия. Това водеше до много бързи присъди, но те бяха с 1/3 по-ниски от предвиденото в закона, независимо от извършеното престъпление.

Първоначално проектът за промени в закона предвиждаше премахването на бързите процеси и за тежките телесни повреди, но ГЕРБ се отказа с аргумента, че това може да блокира съдебната система.

Съкратеното съдебно следствие се използва от години. Статистиката на прокуратурата сочи, че тази процедура масово се използва при делата за убийства, където по принцип се предвиждат наказания доживот и доживотен затвор без право на замяна. Заради съкратената процедура обаче те не се налагат. През последните години над 100 дела за убийства са приключили по този начин.

Опитите съкратеното следствие да се отмени започнаха след изнасилването и убийството на 7-годишно момиченце в сливенското село Сотиря през август. Заподозреният за престъплението Мартин Трифонов направи самопризнания малко след ареста си.

Споделяне

Още от България