Неочакван правен спор Цачева - Фидосова, шефката на НС надделя

Парламентът отмени избора на Марковска за КС и откри процедура за нов съдия

Депутатите на СДС все още не искат да издигнат Петър Стоянов

Парламентът отмени избора на Марковска за КС и откри процедура за нов съдия

След известни спорове парламентът все пак отмени в четвъртък решението си от 31 октомври за избор на Венета Марковска за конституционен съдия и откри процедура за нов избор при продължаваща неизвестност около политическата схемата, по която ще бъде излъчен бъдещият съдия в Конституционния съд (КС). Както се очакваше, след грандиозния скандал с Марковска, чието встъпване в длъжност бе осуетено от президента Росен Плевнелиев, ГЕРБ останаха в изолация за предстоящия избор на неин заместник.

Парламентът отмени избора на Марковска по предложение на Синята коалиция. Зам.-председателят на Народното събрание (НС) Екатерина Михайлова, която бе и кандидат за КС, предупреди, че в противен случай изборът на нов конституционен съдия на мястото на Марковска може да бъде отменен като противоконституционен.

В крайна сметка, след намесата на председателя на парламента Цецка Цачева, законодателите отмениха решението си. Цачева неочаквано се конфронтира с шефката на правната комисия Искра Фидосова, която настояваше НС направо да пристъпи към процедура по нов избор, тъй като обявеното преди два дни намерение на Марковска да се пенсионира навеждало монтанската юристка на мисълта, че казусът е приключен.

Цачева обаче обясни, че в деловодството на НС няма постъпило волеизявление от Марковска, че се отказва от КС. Цачева предупреди колегите си, че без отмяна на решението си "парламентът стъпва на нездрава почва".

"За" отмяната на избора на Марковска гласуваха 99 депутати от ГЕРБ, 22-ма от БСП, 11 от Синята коалиция, петима от "Атака" и двама независими. Депутатите от ДСБ не участваха в гласуването на процедурите.

Откриването на процедура за избор на нов конституционен съдия бе подкрепено от 110 депутати, а БСП, ДПС, Синята коалиция и "Атака" не участваха.

Според правилата подаването на документи започва от 22 ноември и продължава до 30 ноември, обсъждането в правната комисия е определено за 12 декември, а гласуването на новия конституционен съдия ще стане на 19 декември. При обсъждането на кандидатите ще се вземат предвид и анонимни сигнали.

Сега предстои да се разбере кой ще е кандидатът за КС на мястото на Марковска. В четвъртък изтича тридневният срок, който бившият президент Петър Стоянов поиска, за да обяви дали ще приеме предложението на ръководството на СДС да бъде издигнат за конституционен съдия. До номинацията се стигна след лична договорка между премиера Бойко Борисов и председателя на СДС Емил Кабаиванов, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят което и да е предложение на СДС.

Народните представители от СДС обаче категорично отказаха да влязат в този сценарий, аргументирайки се, че е недостойно да участват в подобна задкулисна схема. По неофициална информация на Mediapool по този начин издигането на Стоянов става на практика невъзможно, тъй като той е поставил условие на СДС – зад името му да застанат всички депутати на партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България