Парламентът отменя лицензионния режим за такситата

Парламентът отмени на първо четене лицензионния режим за такситата и въведе регистрационен. Промяната се предлага от правителството и е стъпка в облекчаване на бизнесклимата в страната, са мотивите на кабинета, цитирани от БНР.

125 депутати подкрепиха измененията в Закона за автомобилните превози, един се въздържа.

За да бъдат вписани в регистъра, превозвачите ще трябва да отговарят на изискванията за благонадеждност и професионална компетентност. Отпада изискването за финансовата стабилност.

Общините запазват правото да определят броя на таксиметровите автомобили, които да работят на тяхна територия, както и условията и реда за разпределянето им между превозвачите. Разрешението за таксиметров превоз на пътници ще се издава от кмета на общината или от упълномощено от него длъжностно лице. Срокът на разрешителните ще бъде еднакъв за всички превозвачи и няма да е по-малък от 12 месеца.

Според измененията в закона, водач на такси, което не отговаря на изискванията за транспортна годност, ще се глобява с 20 до 100 лева.

От 100 до 500 лева е глобата за шофьорите, извършващи обществени превози без разрешително.

Проблемът с нелегалните превозвачи е масов, каза пред журналисти в парламента новият директор на агенция "Автомобилна администрация" Николай Точев, цитиран от БТА. Той допълни, че доказването на нелегалната работа е изключително трудно и разчита да се подобри взаимодействието на агенцията с органите на МВР и на съдействието на данъчните служби. Не можем с лека ръка да подминаваме десетки левове от всеки автомобил дневно, за които не се плащат данъци, каза Точев.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?