Парламентът отряза изселниците за евровота, ДПС напусна залата

Парламентът отряза изселниците за евровота, ДПС напусна залата

С гласовете на цялата опозиция, на НДСВ и трима депутати от левицата парламентът отряза българските изселници в Турция от участие в изборите за Европейски парламент (ЕП). При второто четене на закона за избор на евродепутати в сряда бе въведен т.нар. принцип на отседналост - в изборите да могат да участват само лица, които са пребивавали постоянно в България или друга страна в ЕС, поне три месеца преди датата на вота.

След прегласуване текста за отседналост подкрепиха 111 депутати, 55 бяха против, а 40 се въздържаха. Председателят на парламента Георги Пирински и социалдемократите Николай Камов и Иглика Иванова са тримата народни представители от левицата, подкрепили ограниченията за изселническия вот, показват разпечатките от гласуването.

Коалиция за България допринесе за крайния резултат от гласуването, тъй като само 23-ма нейни избраници бяха “против” принципа за отседналост, а 40 се въздържаха и 12 не участваха във вота.

Веднага след обявяването на резултата зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обяви от трибуната, че парламентарната група напуска пленарната зала в знак на протест. Гласуваният текст дискредитира български граждани, които не са напуснали доброволно България, а са били прокудени, каза Местан и изрази недоумение, че точно НДСВ са подкрепили принципа на отседналост (явно визирайки техния лидер Симеон Сакскобургготски, който е живял десетилетия в изгнание, изгонен от комунистите).

Според Местан въведеното ограничение е конюнктурно, дискриминационно  и неконституционно. ДПС възнамерява да сезира Конституционния съд (КС). Преди това с КС заплашваше и опозицията, която смяташе да го сезира, ако принципът на отседналост не мине.

Местан посочи, че според основния ни закон всеки български гражданин, стига да не е в затвор, има право да гласува.

Запитан дали ДПС може да излезе от тройната управляваща коалиция, Местан заяви: “Скоро ще получите отговор”.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган отсъстваше от заседанието.

Принципът на отседналост предизвика голям спор в Народното събрание миналата седмица, когато БСП и ДПС не успяха да прокарат отпадането му, след като дясната опозиция, “Атака” и независими народни представители бойкотираха заседанието заедно с част от НДСВ.

Опозицията: ДПС да напусне и властта

Опозицията посрещна резултатите от вота по спорния текст с овации, бурни възгласи “браво” и “най-накрая успяхме”.

Лидерът на ВМРО и съпредседател на ПГ на БНС Красимир Каракачанов поздрави парламента за взетото решение. След като хората на Ахмед Доган напуснаха пленарната зала, той коментира от парламентарната трибуна, че българското общество очаква “ДПС не само да излезе от парламента, но и властта, с която толкова много преяде”.

“Чест прави това гласуване на колегите от НДСВ, защото предполагам, че върху тях ще се изсипе цялата злоба на коалиционния им партньор”, каза Каракачанов.

Зам.-председателят на “Атака” Павел Шопов го подкрепи с думите, че “ДПС е противоконституционна партия” и трябва “изобщо да напусне НС”.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък се обърна към напускащите депутати от ДПС с думите, че правителството Сакскобургготски, в което участваше и ДПС, е внесло в парламента законопроекта за избор на евродепутати с подкрепата на двама министри на ДПС - Нихат Кабил и Фатме Илияз.

Така ДПС е съвносител на текста за въвеждането на принципа за отседналост, обясни Костов.

Раздор в тройната коалиция

Макар че според разпечатката и самият той е гласувал “въздържал се”, председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков коментира, че вотът на левите депутати е бил ясно "срещу дискриминационната клауза". Още вчера с послание от Изпълнителното бюро предупредихме, че обсъждането на закона се провежда в обстановка на политическо противопоставяне, каза той. Сред 40-те въздържали се депутати от левицата са още Янаки Стоилов, Татяна Дончева и др. Колегата им Любен Корнезов не е дал гласа си, макар да бе забелязан в залата по време на гласуването.

Според Миков някои емоциите на някои партии са надхвърлили здравия разум и това може да има последици за европейска България. Той не пожела да коментира дали гласуването на спорния текст поставя под въпрос тройната управляваща коалиция.

Зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев обясни, че коалицията не е се “държи само на този проблем” с изселническите гласове.

”Ако се държи само на това, то що за коалиция е това?”, попита Велчев. Той припомни, че преди ден групата на НДСВ е решила да се гласува по съвест и лидерът Сакскобургготски е бил уведомен за това. Допълни, че колегите му гласували така, както смятат за добре и както очакват избирателите.

Явно съвестта на всички 44 депутати от НДСВ, присъстващи в залата, е подсказала да подкрепят принципа за отседналост.

“Надявам се до сериозни вълнения да не се стигне, защото коалицията я обединяват много по-важни неща от това, което се реши днес”, обясни зам.-шефът на НДСВ. Той добави, че “всеки, който се интересува от съдбата на ЕС и живее в ЕС, има право да упражни това правото си на глас”.

По-рано в пленарна зала Лютви Местан посочи, че текстът е дискриминационен както "спрямо хилядите български младежи, студенти в университети по цял свят, които разнасят славата на своята родина", така и "спрямо българите в съседна на страната ни държава", огромна част от които не са напуснали доброволно България, но са добри данъкоплатци.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?