Парламентът отряза Петко Николов за шеф на КЗК трети мандат

Петко Николов. Снимка: БГНЕС

Членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма да могат да бъдат преизбирани веднага след изтичането на мандата им, решиха депутатите, приемайки редица поправки в Закона за защита на конкуренцията в четвъртък.

Предложената от депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов поправка мина покрай одобрените нови мерки за затягане на регулациите над търговските вериги.

Корекцията реално сваля от поста му сегашния председател на КЗК Петко Николов, който е начело на регулатора от 2003 г ., когато бе избран от доминирания от НДСВ парламент, а през 2009 г. ГЕРБ отново му гласуваха доверие.

"Това е ключова реформа. Време е за изцяло нова Комисия за защита на конкуренцията, която да е по-ефективна и действително да защитава конкуренцията", коментира Мартин Димитров, които през годините неведнъж е критикувал антимонополния орган и лично шефа му за слабите действия..

"Ефективното прилагане на закона зависи от ефективността на Комисията за защита на конкуренцията. Какви са фактите в момента? Всяко едно решение на КЗК тази година е отменено. Това са 16 от 16 решения. 40% от обществените поръчки, които са обжалвани от КЗК, са били отменени. Сегашната комисия е държана под необходимата ефективност дълги години и основна роля за това имат левите политически формации", каза още Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес