Парламентът оцени работата на ДАНС през 2010 г. като изключителна

Парламентарната комисия за контрол на ДАНС дава висока оценка за работата на агенцията през миналата година, обяви в четвъртък шефът на комисията Камен Костадинов. По думите му докладът за свършеното от агентите е "изключително цялостен, добре направен с изключително плътни и сериозни изводи".

Всички въпроси на журналистите за конкретни примери от отчета бяха подминати с обяснението, че той е секретен. Новият шеф на ДАНС Константин Казаков също не пожела да уточни поне за образуването на колко разследвания на прокуратурата са спомогнали материалите, събирани от подчинените му.

Оценката на депутатите е толкова положителна, въпреки че премиерът Бойко Борисов хвърли цялата вина за скандала "Тановгейт" върху агенцията, защото членовете на комисията не смятат, че записите на телефонните разговори на шефа на митниците са изтекли от ДАНС. Костадинов отказа да коментира кой тогава е източникът на теча на информация, нито дали е правилно освобождаването на предшественика на Казаков Цветлин Йовчев, тъй като това не било негова работа.

За последно ръководството на ДАНС отчете дейността за първите шест месеца на 2010 г. през август миналата година и съобщи, че са разкрити 39 случая на корупция на лица, заемащи висши държавни постове. Кои са те така и не стана ясно. Според отчета до 30 юни са били предадени 400 случая на прокуратурата.

Още по темата
Още от България