Парламентът отстрани управителя на НЗОК Пламен Цеков

Той обмисля дали да оспори освобождаването си в съда, в ход е процедура за избор на нов шеф

Сн. БГНЕС

Парламентът отстрани в четвъртък управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков след продължили повече от два часа дебати. За освобождаването на Цеков гласуваха 104 депутати от БСП и ДПС, които обсипаха Цеков с обвинения в непрозрачно и лошо финансово управление на касата.

Той отхвърли всички обвинения, като бе принуден да се защитава сам от нападките на мнозинството, тъй като народните представители на ГЕРБ отсъстваха от залата. След това Цеков заяви пред журналисти, че ще се консултира с юристи и ще прецени дали ще оспорва в съда предсрочното прекратяване на мандата му. От ГЕРБ вече направиха заявка, че ще сезират Конституционния съд, ако Цеков бъде отстранен, тъй като не са налице законовите изисквания за освобождаването му.

 

Според закона, за да бъде махнат от поста, той трябва да има влязла в сила присъда за умишлено нарушение от общ характер, да е установен конфликт на интереси, да има системно нарушаване на задълженията му, да има невъзможност да изпълнява задълженията си за срок по-дълъг от 3 месеца, да е мъртъв или да си подаде оставката.

 

Веднага след отстраняването на Цеков парламентът прие извънредно и набързо процедурни правила за избор на нов управител на касата. Според тях от 4 до 8 юли парламентарните групи ще могат да правят предложения за нов управител на касата в деловодството на парламента. Здравната комисия ще изслуша кандидатите, след което ще има гласуване в пленарна зала и за избран ще се смята кандидатът, който е получил най-много гласове, като за него трябва да са гласували повече от половината присъстващи депутати.

 

Като фаворит за поста се очертава бившият директор на касата от времето на тройната коалиция Румяна Тодорова, която се ползва с подкрепата на левицата.

 

Опитите за отстраняването на Цеков започнаха още с идването на власт на новото правителство, като атаките срещу него в последните седмици зачестиха и в тях се включиха и съсловни, пациентски и работодателски организации. Към тях се присъедини и здравният министър Таня Андреева, а в четвъртък в парламента нейният заместник Бойко Пенков потвърди, че здравното министерство стои твърдо зад предложението за смяната на Цеков.

 

По време на обсъжданията на оставката на Цеков депутатът от БСП Емил Райнов заяви, че касата в момента е финансово нестабилна, а средствата в нея се разпределят без яснота. Той посочи, че към края на май НЗОК отчита средномесечно ниво на разходите от 234 млн.лв. при 225 млн. лева планирани в бюджета. Райнов допълни, че само за първите пет месеца касата отчита дефицит от 74.5 млн. лева.

 

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова коментира, че мисията на Пламен Цеков е да докара до банкрут здравната система и да изкара на улицата и лекари, и пациенти в края на годината. “Пламен Цеков не управлява прозрачно и разумно парите, събрани от вноски и предназначени за здраве. Тежко е нарушаван бюджетът на НЗОК, преразходът е такъв, че застрашава функционирането на здравната система до края на годината”, каза тя.

 

“От 107 млн. за онкомедикаменти до момента са изразходени много повече от половината. Проблемът не е, че са похарчени повече пари, а че са дадени за скъпи медикаменти”, заяви Манолова.

 

“В интерес на системата на здравеопазването е прекратяване на мандата на управителя на НЗОК Пламен Цеков“, заяви председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер (ДПС).Тя посочи, че има системно нарушение в принципите на Закона за здравното осигуряване и че прехвърлянето на дейности от здравното министерство към касата е нарушило правата на пациентите за навременен и качествен достъп до здравеопазване.

 

"Няма доказателства, че аз съм нарушавал законите на България. Няма доказателства, че аз не съм изпълнявал решенията на Надзорния съвет. Няма доказателства, че аз системно не съм изпълнявал служебните си задължения, когато аз в разстояние на една година не съм излизал почти от сградата на НЗОК. От февруари досега не съм излизал нито един почивен ден", заяви Цеков пред депутатите.

 

“Правистите знаят, че когато има мотиви, трябва да има и факти. Фактите трябва да бъдат подкрепени със съответните институционални констатации. Когато се иска оставка, трябва да е пределно ясно поради какви причини това се случва и да се даде възможност да се подредят хронологично фактите. Вие не ми дадохте такава възможност”, каза Цеков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?