Парламентът пак отхвърли искането на левицата Симеон да говори за Ирак

За пореден път днес парламентът не прие предложението на Коалиция за България в програмата да влезе и проекторешение за участие на България в четвъртата фаза на операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак.

Междувременно бе съобщено, че отново е била обстрелвана българската база "Кило". Няма пострадали български военнослужещи и нанесени материални щети при атаката във вторник вечер, съобщи говорителят на Министерство на отбраната Румяна Стругарова пред Дарик радио.

Ангел Найденов от левицата посочи, че това решение очертава разбирането на Коалиция за България за отговорността, която е поета с изпращането на българския контингент в Ирак. Това е решение, което ангажира България с всички плюсове и минуси във вътрешно и външнополитически план, с грижата за нашите военнослужещи, които изпълняват задачи при огромен риск за техния живот, отбеляза Найденов.

Преди десетина дни лидерът на БСП Сергей Станишев изтъкна две условия, при които ако не бъдат изпълнение, България ще трябва да се изтегли от Ирак. Първото бе да бъде приета нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Ирак, а второто - в страната да бъде избрано легитимно управление, което да каже дали Ирак се нуждае от умиротворителни сили.

Парламентът отхвърли и тази седмица искането на Димитър Дойчинов от левицата за анкетна комисия във връзка с реституцията на имотите на Симеон Сакскобургготски. Нека не забравяме какво казват по този въпрос хората с минимална заплата и пенсия, и как се чувстват безработните, бездействието по тази тема не е политика, заяви Дойчинов.

Народното събрание включи в дневния ред за седмицата обсъждане на предложение за анкетна комисия за проверка на данните във връзка с катастрофата край река Лим, при която загинаха 12 деца от Свищов. Искането бе внесено днес от депутата от левицата Бойко Великов и вероятно ще бъде обсъдено в петък, за да могат парламентарните сили да направят предложенията си за състава на комисията.

В програмата на парламента за тази седмица е второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване, продължението на второто четене на законопроекта за здравето, второто четене на промените в Закона за гражданското въздухоплаване, както и първото четене на законопроекта за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство.

В дневния ред беше включено второто четене на промените в Закона за допитване до народа по предложение на Емил Кошлуков от ПГ "Новото време" и Янаки Стоилов от Коалиция за България. Точката ще бъде девета в дневния ред.

Споделяне

Още от България