Парламентът пак отряза МВР за безконтролното следене в Интернет

Парламентът пак отряза МВР за безконтролното следене в Интернет

Депутатите отново "отрязаха ръцете" на МВР и отхвърлиха промените в Закона за електронните съобщения. Те предвиждаха постоянен достъп на службите до трафичните данни, а мобилните и интернет-операторите щяха да бъдат задължени да им предоставят неограничен достъп до сървърите си.

Народните представители първоначално подкрепиха промените с 89 гласа "за", 74 "против" и шестима се въздържаха. След това обаче председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДВС) призова пленарната зала да отхвърли текста. "Гласувайте против този текст, за да спестим посещението му в Конституционния съд", заяви той.

При прегласуването и след събирането на картите на неприсъстващите в залата депутати, поправката бе отхвърлена със 74 гласа "за", 78 "против" и 3 "въздържали се" парламентът отхвърли промените в Закона за електронните съобщения.

След това обаче председателят на парламента Георги Пирински съобщи, че при него е постъпило писмо от девет депутати от БСП, които твърдят, че при прегласуването техният вот не е отчетен. Пирински поискал разпечатка, от която личало, че гласът на съпартийците му е отчетен при първото гласуване, но не и при повторното. "Неуспелите" да упражнят трудовите си задължения социалисти поискали от Пирински да предприеме действия съгласно парламентарния правилник. Документът обаче не предвижда такива. Поради тази причина Пирински свика председателски съвет, на който трябва да намери изход от неприятната за МВР ситуация.

В края на краищата високите технологии надделяха над социалистическите хитринки. Оказа се, че срив в системата не е регистриран. От фирмата, която я поддържа, са обяснили на Георги Пирински, че системата автоматично води регистър на всички гласувания и тя доказва, че вотът на присъствалите в залата е отчетен. Поради тази причина Пирински реши текстът да не бъде подлаган на гласуване за трети път.

Така поредният опит на спецслужбите за безконтролно следене в глобалната мрежа пропадна. Миналата година Върховният административен съд отмени като противоконституционен текст от наредба на МВР, разрешаващ безпроблемен достъп до данни за телефонните разговори на гражданите, електронните им съобщения и онлайн комуникацията. Магистратите изтъкнаха в мотивите си, че правата на гражданите не могат да се ограничават с наредба.

Последва опит отхвърлените текстове да бъде вкаран в Закона за електронните съобщения. В средата на февруари с гласовете на опозицията, на НДСВ и на някои социалисти парламентът отхвърли това предложение и реши, че достъпът на МВР до такива данни ще става само за разкриване на тежки или компютърни престъпления при това след съдебна санкция.

Веднага след това обаче МВР и лично министър Михаил Миков протестираха остро и обявиха, че тотално се намалява способността на МВР и ДАНС да работят по "горещи следи" за разкриване на престъпления като отвличания, убийства, бомбен тероризъм, тежки грабежи, наркотрафик и наркоразпространение. "Отрязаха ни ръцете", изпъшка министърът и се закани да сезира президента за налагане на вето върху закона. Първанов не наложи вето, но препоръча ревизия на текстовете в полза на МВР.

След това депутати от БСП, ДПС и независими отново внесоха предложение за промяната в закона и нарушавайки драстично парламентарния правилник, според който отхвърлен законопроект може да се преразглежда след съществени промени и в следваща пленарна сесия, комисията по транспорт и съобщения гласува поправката. В знак на протест представителите на НДСВ и опозицията напуснаха заседанието.

По същото време стана ясно, че за една година МВР е направило 330 000 телефонни разпечатки на 40 000 "обекта". Резултатите в борбата с престъпността от тази дейност обаче са много под прага на очакванията.

Споделяне

Още по темата

Още от България