Парламентът пак ще се занимава с "Куйович"

Парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще изисква от ръководството на агенцията да ѝ предоставени всички документи по случая "Куйович". Това съобщи в четвъртък лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който е член на контролния орган.

Депутатите настояват да разберат дали сръбският наркотрафикант, около който се завихриха маса скандали по върховете на МВР и в БСП, е викан в ДАНС, изслушван ли е и има ли дела, свързани с него в агенцията.

До това решение комисията е стигнала след изслушването на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров. В началото на седмицата Петров заяви, че случаят "Куйович" е политически сценарий, разработен с помощта на службите. Той изрази убеденост, че скандалът е организиран от кръгове в социалистическата партия, но от него са се възползвали и други политически представители.

Петров публично настояваше да бъде изслушан от комисията по вътрешен ред и сигурност и от комисията по контрол на ДАНС в парламента, както и от прокуратурата, за да може да им представи класифицираната информация по случая "Куйович" и по скандала в МВР, довел до оставката на Румен Петков преди година и половина.

Наркотрафикантът отново влезе в медийното пространство в края на миналия месец, когато заяви пред Върховния касационен съд, че проблемите му са започнали, след като е спрял да плаща на Валентин Петров и Румен Петков.

Веднага след това бившият вътрешен министър заяви, че "остава с впечатлението, че върху този човек е работено, за да твърди точно определени неща". Петков риторично попита и дали е вярно, че Куйович са водени разузнавателни беседи след арестуването му, има ли документи за това в МВР и ДАНС и какви са те.

Той задава още един въпрос, започващ с "вярно ли е", а именно - че по разпореждане на висш ръководител на ДАНС Будимир Куйович е воден неколкократно в агенцията преди делото във Върховния касационен съд.

Ченгеджийската драма бе допълнително подсилена от размаханата справка, която бившият секретар на МВР Цвятко Цветков твърди, че е изпратил на бившия премиер Станишев и в която също е намесен Куйович.

Преди два дни от прокуратурата съобщиха, без да конкретизират, че проверяват всички "аспекти" на случая "Куйович". Сега парламентът отново ще се занимава с този случай, макар, че предишното Народно събрание създаде специална комисия, кръстена на наркотрафиканта. Тя обаче така и не свърши никаква работа.

Споделяне

Още от България