Парламентът пита Венецианската комисия за разделянето на ВСС

Цецка Цачева моли за становище дали конституционният проект отговаря на европейските стандарти

Парламентът пита Венецианската комисия за разделянето на ВСС

Председателят на парламента Цецака Цачева е изпратила молба до Венецианската комисия (Европейска комисия за демокрация чрез право при Съвета на Европа) да даде становище по предлаганите конституционни промени за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава специализираният сайт "Съдебни репортажи".

Основната цел на писмото, цитирано от електронното издание, е да стане ясно дали предлаганата поправка в основния ни закон отговаря на стандартите на Съвета на Европа и конкретните препоръки към България за устройството на съдебната власт.

Цачева информира Венецианската комисия, че целта на измененията е разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегия, така че кадровите решения за съдиите да бъдат вземани от орган с участието преимуществено на съдии, респективно решенията за прокурори – от прокурори.

Засилването на правомощията на Инспектората към ВСС цели да затегне контрола в системата и да направи проверките за интегритета на магистратите ефективни, а възможността Висшият адвокатски съвет да сезира Конституционния съд – да гарантира правата и свободите на гражданите, се казва още в писмото.

Парламентарният председател посочва още, че промените, са израз на стремежа да бъдат въведени международните стандарти, гарантиращи независимостта на съда, и да отговорят на препоръките на Съвета на Европа.

Очаква се Венецианската комисия да даде становище по конституционния проект през септември, сочи неофициална информация на "Съдебни репортажи". Междувременно Конституционният съд трябва да се произнесе допустимостта на питането на депутатите дали разделението на ВСС и съотношенеито между членовете от парламентарната и професионалната квота в съвета е промяна във формата на държавно управление.

Според редица конституционалисти и юристи питането е недопустимо, тъй като визира законопроект, а не вече приет закон. Освен това произнасянето на КС по същество на практика би заместило основната функция – законодателната, на парламента.

В множество становища на Венецианската комисия присъства препоръката, когато съставът на кадровия орган на съдебната власт е смесен, съдиите, избрани от техните колеги да съставляват болшинството от членовете на ВСС. Това би предотвратило всякакво манипулиране или неправомерен натиск, припомня електронното издание.

Комисията препоръчва деполитизиране на органа, като сочи, че не трябва да се позволява никакво взаимодействие на парламентарните мнозинства и натиск от страна на изпълнителната власт, а ВСС трябва да не бъде подчинен по никакъв начин на никоя политическа партия, за да може да защитава ценностите и основните принципи на справедливостта. Друга препоръка е членовете на ВСС от парламентарната квота да се избират с квалифицирано мнозинство от парламента, за да се гарантира, че се касае за безспорни, надпартийни авторитети.

В средата на юли Европейската комисия обвърза оценката за по-нататъшния напредък на България по механизма за сътрудничество с приемането на предлаганите законодателни промени, които да дадат началото на съдебната реформа. Въпреки това ГЕРБ, ДПС и АБВ дадоха подкрепата си за значително орязан проект за конституционни промени, ангажирайки приемането му и с предварително питане до КС.

Споделяне

Още по темата

Още от България