Парламентът почете паметта на жертвите на комунизма

В началото на заседанието си в сряда парламентът почете с едноминутно мълчание паметта на жертвите на комунизма в България. Това стана по инициатива на председателя на парламентарната група на ОДС и лидер на СДС Петър Стоянов.

В декларация от името на групата, Стоянов каза, че днес се навършват 61 години от убийството на регентите, царските съветници, министрите и народните представители, осъдени от т.нар. Народен съд и това е повод да се почете паметта и на жертвите на комунистическия режим в България.

По време на комунистическия режим в страната са били убити над 60 000 души и над 200 000 души са преминали през комунистическите концлагери, заяви лидерът на СДС.

Той каза още, че в края на комунистическия режим е било организирано преследване срещу българските турци през т.нар. възродителен процес и над 300 000 от тях са били насилствено изселени в Турция.

Бяха отнети основни човешки права и свободи, и България за дълго беше откъсната от демократичния свят, допълни Стоянов.

Председателят на ОДС посочи, че на 25 януари с резолюция ПАСЕ е призовала представителите на бившите комунистически и посткомунистически партии ясно да се дистанцират от престъпленията на комунистическия режим и решително да ги осъдят, да преоценят историята на комунизма и миналото на собствената си партия.

Насилията на комунистическите режими над собствените им народи в Източна Европа бяха заклеймени след 1989 г. от европейската демократична общност, каза Стоянов.

Преди това парламентът гласува седмичната си програма. Предвижда се в петък Народното събрание да обсъди и гласува на първо четене промените в конституцията.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?