Парламентът почете с минута мълчание паметта на ястребинчетата

Парламентът почете с минута мълчание паметта на ястребинчетата

Парламентът почете с  минута мълчание паметта на шестте ястребинчета, разстреляни на 19 декември 1943 г.Предложението беше на парламентарната група на БСП, като депутатът Явор Куюмджиев прочете декларация.

"Преди 70 години в Ястребино са разстреляни 18 души, сред които 6 деца. 70 години по-късно българските деца не знаят за тях, а поколенията, които вече знаят, почти са ги забравили“, се казва в декларацията.


"Забвението, на което са осъдени ястребинчетата, спекулациите и опитите за подмяна на фактите около разстрела им, са недостойни и срамни. Когато историята се използва за идеологическо противопоставяне, когато един народ забравя миналото си, той не може да гради достойно бъдеще", смятат още социалистите.


"Човешкият живот е най-висшата ценност и никаква идеология не може да оправдае насилственото му отнемане, а убийството на деца е най-жестокото и нечовешко престъпление. Затова трябва да помним – не, за да обвиняваме и отмъщаваме, а за да не допускаме повече проливането на невинна кръв за идеологически различия. За да се научим да живеем без омраза, трябва да помним и почитаме нейните жертви и да не забравяме уроците на историята", се казва още в декларацията на БСП.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?