Парламентът подкрепи ветото на президента за нерегламентирания превоз

БСП и част от "Патриотите" спънаха ГЕРБ в повторното приемане на закона, който заплашваше със затвор споделеното пътуване

Парламентът подкрепи ветото на президента за нерегламентирания превоз

ГЕРБ не успя да прокара повторно промените в закона, с които се предвиждаше затвор при споделените пътувания.

Те бяха върнати от президента Румен Радев. В пленарната зала изненадващо той получи подкрепата освен на БСП и на част от "Патриотите".

Общо за повторно приемане на закона гласуваха само 91 депутати при необходими 121 гласа. Това е трето успешно вето за държавния глава от общо 25 върнати от него закона на Народното събрание.

Промяната в Наказателния кодекс за споделените пътувания, с която се предвиждаше до 10 години затвор и глоба до 15 000 лв., както и конфискация на половината имущество, стана чрез промени в преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за търговското корабоплаване. Това засили съмненията, че става въпрос за лобистки текст. В същото време от ГЕРБ се оргументираха, че целта им е да защитят легалните превозвачи от тези без лиценз, които не плащат данъци.

Президентът Румен Радев не оспорва, че има проблем с нерегламентираният превоз на пътници, но изтъкна, че това и сега е административно нарушение по Закона за автомобилните превози. По тази причина според него с поправките не става ясно кои случаи да бъдат преследвани по административен път и кои - по наказателен. Президентът отбеляза още, че управляващите не са уточнили критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване.

При разглеждането на ветото в пленарната зала съображенията му бяха подкрепени от БСП. Депутатът Георги Свиленски представи статистика, според която при близо 13 000 проверки за нерегламентиран превоз на пътници направени през 2019 г. има само 29 влезли в сила постановления за нарушения. 

"За тези 29 нарушители ли променяте Наказателния кодекс? Бъркате в Наказателния кодекс, защото сте поели ангажименти към някого", намекна Свиленски за съмненията за лобизъм. Той напомни и за риска под ударите на наказателния закон да попадне споделеното пътуване.

"Бусчето на Народното събрание не е регламентиран превоз. Г-жо председател, и вас ще ви удари този закон!", обърна се Свиленски към председателя на парламента Цвета Караянчева.  "Добре, г-н Свиленски", отговори му тя.

Срещу скандалната поправка изненадващо се обявиха и депутати от "Обединени патриоти", които са партньори на ГЕРБ в управлението.

"Наказателният кодекс е една специална материя, която не бива да се пипа лековато, и без да подценявам размера и значението на незаконните превози, тези текстове най-малкото трябва да бъдат прецизирани", заяви Искрен Веселинов от ВМРО. Той посочи, че с негови колеги ще се въздържат при повторното гласуване на промяната в НК с надеждата, че текстът ще бъде наново обсъден и редактиран в парламента по начин, който ще гарантира, че споделеното пътуване няма да се преследва.

ГЕРБ обаче държеше законопроектът да бъде повторно гласуван и президентското вето отхвърлено. "Мотивите на президента са оскъдни, общи, без каквато и да било конкретика по същината на промените, както и без ясен анализ на фактическия състав, който се предлага", каза Иглика Иванова-Събева, която е вносителят на поправката в Наказателния кодекс Тя заяви, че предложението ѝ ясно разграничава споделените пътувания на приятелски начала от онези, които се организират за икономическа облага. Нападките на опозицията Събева определи като превратни тълкувания на разпоредбата.

"Вие приравнявате това нарушение, което въздигате в престъпление, на престъпление против републиката и убийство. Това е абсолютно безумие", възмути се депутатът Филип Поповот БСП. Последва вълна от нападки срещу Събева, на които тя отговори: "Не може да се обясни нещо на човек, който не иска да го разбере."

Тоиз път обаче съотношението на силите в пленарната зала беше срещу ГЕРБ, които събраха само 91 гласа.На партията на Борисов и бяха необходими най-малко 121 гласа, за да преодолее ветото. Против повторното приемане на закона гласуваха социалистите, а част от патриотите, депутатите от "Воля" и независимите, се въздържаха. Съгласно правилника на парламента следва поправката в Наказателния кодекс да мине отново през процедурата за второ четене.

Споделяне

Още от Бизнес