Парламентът поема контрола над Брекзит?

Ако това стане, Великобритания вероятно ще се запъти към избори

Тереза Мей

Камарата на общините може да предизвика парламентарни избори във Великобритания, ако парламентът завземе контрола над процеса на Брекзит следващата седмица. Това ще стане ако при гласуванията депутатите подкрепят предложения, противоречащи на обещанията, с които е било избрано правителството, заяви в неделя британският министър за Брекзит Стивън Баркли, цитиран от Ройтерс.

В крайна сметка логическият резултат е, че рискът от общи избори се увеличава, понеже потенциално може да се окажем в ситуация, при която паламентът нарежда на изпълнителната власт да направи нещо, противоречащо на онова, за което е била избрана, поясни министърът в неделната програма на телевизия Би Би Си "Шоуто на Андрю Мар".

По думите на министъра извънредните избори ще бъдат, макар и не единственият, но вероятният изход, ако депутатите, например, поискат от правителството на Мей да осъществи т.нар. "мек" Брекзит - със запазване на членството на Обединеното кралство в митническия съюз на ЕС или в единния европейски пазар.

Беркли подчерта, че за правителството няма да бъдат задължителни резултатите от т.нар. ориентировъчни (индикативни) гласувания по алтернативите за Брекзит, които се планира да бъдат проведени в парламента следващата седмица. Целта на гласуванията е да се намери изход от задънената улица, в която е навлязъл процесът на Брекзит, като се определи кои варианти са приемливи за Камарата на общините.

Очаква се, че на депутатите ще бъде предложен избор от седем възможности, включително втори референдум, отмяна на Брекзит, напускане на ЕС без сделка или "меки" варианти на Брекзит. При това правителството продължава да смята, че за предпочитане е вариантът, при който парламентът да одобри споразуменията за условията на Брекзит, съгласувано с ЕС от премиера.

Ако сделката на премиера Тереза Мей за Брекзит е "мъртва", парламентът ще се опита да намери друга опция, продължава Ройтерс. Това открива набор от варианти, включително много по-мек развод, отколкото възнамеряваше Тереза Мей, нов референдум, оттегляне на документите за развода по Член 50 и дори парламентарни избори.

В понеделник е предвидено депутатите да дебатират по правителствено предложение, което гласи, че парламентът е разгледал декларацията на Мей от 15 март, формулираща следващите стъпки на кабинета по Брекзит, включително плана за търсене на отсрочка. Те обаче вероятно ще предложат промени (поправки) към това предложение, определящо алтернативните пътища към Брекзит.

Очаква се тези поправки да включват предложение да се одобри сделката на Мей само ако бъде подложена на обществен вот. Макар че поправките не са юридически обвързващи, а само упражняващи политически натиск над Мей да смени курса, дапутати биха могли да използват една от тях, за да променят правилата на парламента, за да изземат контрола над процеса на Брекзит от правителството, допълва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?