Парламентът потвърди изборните нарушения, без да дава решения

Парламентът потвърди изборните нарушения, без да дава решения
След тримесечна работа на временната парламентарна анкетна комисия за изборните нарушения от 5 юли, депутатите приеха в четвъртък доклада ѝ, а по време на едночасовия дебат представители и на опозицията, и на управляващите, признаха, че нарушения са правени от почти всички партии. Парламентът реши още, сигналите и констатациите в доклада да залегнат и при изработването на новия Избирателен кодекс.

Отхвърлено бе настояването на Синята коалиция да се запише изричен срок за приемането на такъв кодекс до края на пролетната парламентарна сесия.

След като ГЕРБ пое властта през юли т.г., обяви като един от най-важните и неотложни свои приоритети приемане на ново изборно законодателство. В телевизионно интервю за стоте дни на правителството премиерът Бойко Борисов обяви, че Избирателният кодекс ще е готов до края на декември, но такъв дори не се готви.

Нито в доклада на комисията, нито по време на дискусията стана ясно какви са основните идеи, които ГЕРБ залагат за бъдещия Избирателен кодекс.

Депутатите гласуваха копие от доклада на комисията да бъде изпратено до ЦИК, МВнР, МВР, МРРБ, главния прокурор за запознаване с изводите и предприемане на мерки по компетентност.

Докладът констатира, че има извършени нарушения в полза на почти всички политически партии. В по-голямата си част обаче (64.4 на сто) тези нарушения били непреднамерени. Те се дължат на административната некомпетентност на секционните избирателни комисии или на пренебрегване на законовите процедури с цел да се съкрати времето на гласуване на един избирател и обработката на резултатите.

Посочва се още, че има очевидни пропуски при приемане и предаване на изборната документация до приемането ѝ в ЦИК. Налице е допуснато скандално ограничаване на конституционните права на огромна част от българските граждани, се посочва в доклада.

Най-активни в дискусията бяха опозиционните БСП и ДПС. Мая Манолова от левицата обяви, че съществуването на комисията е било безсмислено, защото изготвеният доклад посочва общоизвестни факти, като купуването и продаването на гласове, т. нар. корпоративен вот и други нарушения, за които докладваха граждански организации, медии и партии още при провеждането на изборите на 5 юли.

Манолова, която беше член на комисията, коментира още, че в доклада са копирани цели пасажи от доклада на "Прозрачност без граници" за парламентарните избори. Депутатът от БСП смята, че получените в комисията сигнали са доказали, че нарушения на изборния процес са правени от всички политически сили. "Проблемът не е в това да бъде променян законът, а да се спазват правилата“, посочи тя.

Христо Бисеров (ДПС) също каза, че вместо комисията да излиза с доклад, в който фигурират всеизвестни факти, тя е трябвало да работи основно срещу предотвратяване на порока "купуване на гласове". Той коментира още, че и сега управляващите не са дали никакви анонси за това какво ще залегне в новото изборно законодателство.

Бисеров, който също беше член на анкетната комисия, предупреди ГЕРБ, че ДПС няма да приеме въвеждането на каквито и да е ограничения при гласуването на български граждани. Той имаше предвид анонсите от страна на управляващите и десницата, че се обмисля да бъдат отрязани от вот българските изселници в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България