Парламентът потвърди отказа от нова ядрена централа

БСП заподозря "едни кукувици, които искат да вземат руските яйца", Борисов им отстъпи заслугата за спирането на проекта

Снимка: БГНЕС

Парламентът препотвърди в четвъртък решението на правителството за спиране на строежа на АЕЦ "Белене" със 163 гласа, от които 120  "за" на ГЕРБ и "Синята коалиция". Против бяха БСП и "Атака" - 42 гласа и един въздържал се, ДПС не участваха във вота.

Депутатът от "Коалиция за България" и бивш министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров коментира, че "има едни кукувици, които искат да вземат руските яйца и на тяхно място да сложат американски"

 

С решението за спиране на проекта за строеж на АЕЦ "Белене" ГЕРБ приключил това, което БСП успешно направили, заяви преди това по време на дискусията в пленарна зала премиерът Бойко Борисов при обсъждането на проекта за парламентарното решение за отказ от ядрения строеж.

 

Заслугата за края на АЕЦ "Белене" била на БСП

 

Ако е имало противник на строителството на АЕЦ "Белене", това е правителството на Сергей Станишев, заяви Борисов пред депутатите и отново разви тезата си, че кабинетът на Тройната коалиция е можел да подпише окончателно договора за строежа по време на своя мандат, за да стаен необратим процесът по изграждане на централата.

 

Истинският успех за нестроителството на АЕЦ "Белене" не е ваш, обърна се Борисов към "Синята коалиция", която предишния ден изрази радостта си от спирането на проекта, подчертавайки, че тяхното становище винаги е било против втората ядрена централа. Всъщност заслугата е на лявата част от парламента и на тяхното правителство, ние приключихме това, което те умишлено са направили, допълни Борисов.

 

Широка дискусия в пленарна зала предизвика и намерението на правителството да инсталира поръчания за АЕЦ "Белене" реактор като седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

 

Руски самовар как работи с американска царевица

 

"Не може руски самовар да работи с американска царевица", блесна отново със специфичното си чувство си за хумор Петър Димитров.

 

Борисов пък отново заяви, че в съществуващата ядрена централа ще има хибриден реактор, имайки вероятно предвид възможността блокът да работи с различни видове свежо ядрено гориво, както е и поръчан. Определението хибриден реактор обаче предизвика вече недоумението на ядрените експерти.

 

"Прозрачна, ясно и диверсифицирано ще направим VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй", заяви още премиерът.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрве обясни на народните представители, че има три варианта за площадка за беленския реактор в АЕЦ Козлодуй" и че депутатът от БСП Румен Овчаров лъжел като твърдял, че в действащата атомна централа няма къде да се инсталира блокът.

 

"От къде знаем, че проектът АЕЦ "Белене" е печеливш като нямаме цена, имаме ескалация и нямаме инфраструктура", каза Добрев.

 

За нов блок в АЕЦ "Козлодуй" също ще е необходима нова инфраструктура, тъй като съществуващата от затворените І-ІV блок е морално остаряла и това бе признато и от бившия министър Трайчо Трайков, и от Борисов, както и от редица енергийни експерти още когато започна преди година да се лансира усърдно възможността реакторът за АЕЦ "Белене" да се пренасочи към Козлодуй.

 

Ядреният проект на загуба, само ако газът запази цената си

 

Добрев каза още, че консултантът HSBC не е подал окончателния вариант на доклада, а имало предварителни доклади, разпратени по пощите. Оказа се, че пазарното проучване на британската банка е показало, че към 2020 г., когато би могло да влезе в експлоатация новата ядрена централа ще има търсене на електроенергия. Проблем били преговорите за ескалацията на цената на строителството и липсата на инвеститор. Като вариант АЕЦ "Белене" да не е печеливша в консултантския доклад е посочено, че това е възможно ако природният газ не поскъпва, каза Добрев.

 

Аз съвсем убедено разбирам, че проектът "Белене” не беше реализиран, защото той е нереализируем. Той е ненужен на България, заяви от парламентарната трибуна в четвъртък съпредседателят на ПГ на "Синята коалиция" Иван Костов по време на разискванията за отказа от строеж на АЕЦ Белене.

 

По думите му взетото решение от кабинета на Симеон Сакскобургготски през 2002 г. за размразяване на проекта не е отчело макроикономическите условия в страната и е било базирано на фалшива прогноза за бъдещата консумация на електроенергия.

 

ДСБ: С проекта се постъпи некоректно

 

"С този проект се постъпи изключително некоректно. Тези, които го стартираха, нямаха намерение да го реализират докрай. Не извършиха предпроектно проучване преди него. Не сме видели нито едно число, което да показва как ще се построи, как тази централа ще бъде ефективна”, допълни Иван Костов.

 

Петър Димитров заяви, че пращането на АЕЦ "Белене" в историята е "социална катастрофа”.

 

"Мирише на национално предателство, на съд, и отговорността от Министерски съвет трябва да се прехвърли върху парламента", добави бившият министър на икономиката и енергетиката, ден след като лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов поиска решението да се препотвърди от Народното събрание, за да е сигурно, че няма да има отмятане.

 

"За втори път се проваля този проект. Имахте възможността да довършите този проект и да запазите ядрената енергетика, вместо това отивате към поредния срам за нацията. За 30 години България не може да направи втора ядрена централа. Това говори, че нямаме политически потенциал и политиците не могат да решат”, бе категоричен Димитров.

 

За планираната газова централа на мястото на ядрената депутатът от левицата попита откъде ще идва горивото, след като премиерът е казал на парламентарната икономическа комисия, че през Турция няма да идва транзитен газ, който да намали независимостта на страната от руски газ.

 

"Очевидно работите на принципа "след нас потопи", защото потопът в енергетиката стана очевиден, обясни позицията си колегата му и също бивш министър на енергетиката Румен Овчаров.

 

"Аз вече ви го казах. Той не е само този. "Булгаргаз" е пред фалит, НЕК е пред фалит. Потопът във финансовата сфера стана очевиден и очеваден за всички. Фискалният резерв го няма. Вие за четвърта година сте на дефицит", допълни той. Добрев обаче обяви, че правителството няма да остави двете държавни компании да фалират.

 

БСП: Решението е противоконституционно

 

БСП обявиха още, че решението за спиране на ядрения проект е противоконституционно. Заместник-председателят на Народното събрание Георги Пирински обясни, че така се руши държавността и се нарушава основния закон на страната ни.

 

"В нашата държава нещата са с нагоре краката и с надолу главата. Първо, министър-председателят се обажда на руския партньор и му съобщава решението, след това се обажда на журналист в България и му съобщава решението. След това идва в икономическата комисия и не заявява, че ще иска доверие от Народното събрание, след което в 17.57 часа група народни представители представят едно недоносче. И се иска Народното събрание сега да приеме накрая едно извинително решение, да удари един печат", допълни Пиринска.

 

В крайна сметка обаче правителственото решение за отказ от АЕЦ "Белене" бе одобрено от 163-ма депутати от ГЕРБ и "Синята коалиция".

 

В отговор на въпрос за решението на правителството да се откаже от проекта за АЕЦ в Белене, възобновен по време на неговото управление, Сакскобургготски заяви, че има много по-големи експерти. Като премиер считах, че беше положително за страната, гледайки за 2025 или 2030 г., да имаме още един, допълнителен реактор, посочи той. Но това е въпрос на експерти и на хората, които наистина са запознати с енергетиката, допълни бившият премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?