Парламентът позволи ареста на Сидеров и Чуколов

Парламентът позволи ареста на Сидеров и Чуколов

Народното събрание позволи в сряда арестуването на лидера на “Атака“ Волен Сидеров и съпартиеца му Десислав Чуколов заради акцията им в НАТФИЗ. Решението бе взето със 121 гласа “за“, 19 “против“ и 14 “въздържали се“. Театрално Сидеров и Чуколов бяха внесли точно преди гласуването искания за свалянето на имунитета им и и за издаване на позволение за ареста им. Двамата имаха повече от две седмици да сторят това, но не го направиха.

Преди ден прокуратурата им повдигна обвинения за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай заради инцидента пред клекшопа в центъра на София.

По време на дебата лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че партията му ще гласува против, защото Сидеров веднъж вече е бил задържан от МВР, без да бъде уведомен председателя на Народното събрание.

"Ще гласуваме "за", защото трябва да дадем на българските граждани знак, че всички са равни пред закона. Кризата на доверието има много нива, но едно от най-важните е липсата на доверие на гражданите към техните избраници", каза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров - Ревизоро, който е и член на временната комисия за сваляне на имунитетите на атакистите, призова да се гласува със "за". "Нека съдебната система безпристрастно да реши, а ние да дадем това, което се иска от нас", каза той и напомни за терора, на който бяха подложени депутатите след излъчването на телефоните им по партийната телевизия на “Атака“ – “Алфа“.

В кратко изказване от парламентарната трибуна Волен Сидеров се извини на членовете на временната комисия за телефонните заплахи.

“С Десислав Чуколов не сме се укривали от правосъдието и в този смисъл искането на главния прокурор би имало само репресивна функция“, каза лидерът на “Атака“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?