Парламентът прекрати мандата на шефката на КФН без дебати

Карина Караиванова, Снимка: БГНЕС

Народното събрание прекрати предсрочно мандата на Карина Караиванова като председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

В гласуването участваха 124 депутати, от които 113 бяха "за", 3 - "против", а 8 се въздържаха.

От 1 март тази година Караиванова ще е представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон.

В мандата на Караиванова КФН вдигна таксите за поднадзорните лица - пенсионни фондове, застрахователи, инвестиционни дружества, брокери и т.н. Освен това комисията си издейства удвоянане на бюджета.

При управлението на Караиванова стана фалитът на кипърската застрахователна компания "Олипмик", който остави повече от 200 000 български шофьори без автозастаховка "Гражданска отговорност".

На прощалната си пресконференция досегашната ръководителка на финансовия надзор си постави добра оценка за свършеното и не прояви никаква самокритичност.

Депутатите приеха в четвъртък и правила за избор на нов председател на КФН. Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в Комисията по бюджет и финанси. Очаква се постът да заеме сегашният председател на КФН Бойко Атанасов.

Споделяне

Още от Бизнес