Заради съмненията в обществото, че изборът е предрешен

Парламентът прекратява процедурата за съдебен инспектор

Веселина Тенева. Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС са внесли предложение за прекратяване на процедурата за избор на главен съдебен инспектор, съобщи във вторник пред Mediapool зам.-председателят на Народното събрание (НС) Мая Манолова.

Мотивът на управляващите е, че в обществото се създава усещане за предрешен избор заради факта, че Веселина Тенева от Върховния административен съд (ВАС) е единственият кандидат. Тя беше предложена от Манолова и председателя на правната комисия в НС Четин Казак (ДПС).

"Заради краткия срок, многото обществени обвинения, исканията за по-прозрачна процедура и забележката на ЕК решихме да прекратим тази процедура и да стартираме нова, за да няма съмнение, че някой е предрешил кой ще бъде следващият шеф на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС)", обясни зам.-председателят на НС пред Mediapool.

Една от причините за този обрат е и искането на ГЕРБ за удължаване на срока за номинациите. Юристите на трите основни партии – БСП, ДПС и ГЕРБ обаче, обясняват неофициално, че подобно искане не може да бъде удовлетворено, тъй като е в разрез с парламентарните правила. Затова в сряда по време на редовното заседание на правната комисия в НС депутатите ще отменят насроченото за 26 февруари изслушване на съдия Тенева и директно ще приемат правила за нова процедура, като срокът за номинации най-вероятно ще бъде един или два месеца.

Междувременно във вторник от ГЕРБ съобщиха, че лидерът им Бойко Борисов се е срещнал доскорошния парламентарист Яне Янев, който му предоставил "уличаващи документи и данни за кандидата за главен съдебен инспектор Веселина Тенева". Вследствие на срещата бившият премиер обяви, че настоява за незабавното ѝ изслушване, "за да бъдат проверени данните от документите, преди гласуването в Народното събрание".

През последните няколко седмици около името на единствения кандидат за висшия пост се появиха множество неясноти, свързани с имотното ѝ състояние, които тя така и не успя да разсее публично.

Наред с информацията, че Тенева е председателствала състава на ВАС, оправдал почетния лидер на ДПС Ахмед Доган по делото му за конфликт на интереси за получения консултантския хонорар за хидровъзел "Цанков камък" през декември м.г. сайтът "Биволъ" съобщи, че съдията е била част от семейни сделки за покупко-дарения на едни и същи имоти, придобити с неясни средства, между нея, съпруга ѝ и възрастната ѝ майка.

Между 2004 и 2008 г. магистратката е получила от тогава над 80-годишната си майка Марийка Тенева като дарения два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец за около 130 хил. лв. Любопитното е, че преди това тези имоти са били на Тенева и съпруга ѝ Георги Георгиев и са били купени от майката с неясно какви средства.

Във връзка с тази информация Тенева бе изслушана на 6 януари т.г. от Етичната комисия към ВСС. Кадровиците на Темида приеха документи от нея за четири сделки и в спешен порядък заключиха, че няма нарушение на Етичния кодекс на магистратите. Единственият коментар от съвета бе, че това били "строго лични имуществени отношения".

ВСС обаче така и не се занима с междувременно излезлите в сайта "Биволъ" нови данни, според които през 2002 и 2003 г. съпругът на Тенева – Георги Георгиев, е участвал в доста изгодни заменки на апартменти, собственост на скандалната общинска фирма "Софийски имоти" ЕАД и дъщерното ѝ дружество "Заводпроект" ЕООД. Ставаше въпрос за три апартамента и три гаража в района на столичния кв. "Лозенец", които според електронното издание са били заменени срещу 2/3 идеални части от терен с площ 540 кв.м. в "Лозенец", чиито съсобственици са Георгиев, брат му и сестра му.

Самотната номинация на Веселина Тенева за поста на главен съдебен инспектор изглеждаше предопределена не само заради поредното задкулисно разбирателство в парламента, а и заради самата процедура за избор.

При положение, че цяла година парламентът не успя да се задвижи избора, въпреки изтеклия мандат на предишния шеф на съдебния инспекторат Ана Караиванова, това се случи в края на 2013 г., при това чрез приемането на безпрецедентно кратък срок – общо 3 работни дни. В последния възможен ден (и предпоследен работен за годината – 27 януари) Мая Манолова и Четин Казак внесоха кандидатурата на Тенева, докато името ѝ неофициално започна да се споменава като фаворит за поста седмица по-рано.

Хронологията на събития достатъчно ясно говори, че номинацията е била политически договорена още преди обсъждането и приемането на правилата. По неофициална информация на Mediapool Тенева си е извадила необходимото за целта свидетелство за съдимост на 16 декември. Два дни по-късно се е снабдила с копия от дипломата и от кадровото си досие във ВАС, както и с бележка от следствието, че не е разследвана. Само ден по-късно, на 19 декември, парламентът одобри правилата и срока за номиниране на главен съдебен инспектор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?