Парламентът прие бюджет 2005

След 70 часа дебати по време на редовни и извънредни заседания, по-малко от седмица преди Коледа парламентът прие окончателно проектобюджетът за 2005 година. След гласуването и на последния текст финансовият министър Милен Велчев и председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев специално благодариха на Новото време, без чиито гласове управляващата коалиция от НДСВ и ДПС не събираше необходимото ѝ мнозинство, за да прокара основния закон на държавата за догодина.

Над 10.400 млрд.лв. ще са приходите за следващата година. Между първо и второ четене заложените данъчни приходи бяха увеличени със 100 млн.лв., за да се изпълни искането на Новото време за повече средства за образованието. Това бе едно от условията на депутатите на Кошлуков и Севлиевски, за да дадат гласовете си в подкрепа на бюджета. Тези средства обаче предизвикаха и критиките на последната мисия на Международния валутен фонд, откъдето оспориха отпускането на още средства за нереформираната сфера на образованието преди приемането на решения за какво точно ще се използват тези пари.

От парламентарната трибуна финансовият министър Милен Велчев благодари за приемането на бюджета и каза, че той е съобразен напълно с основните приоритети на страната - дългосрочен икономически растеж, намаляване на основните преки данъци, повишаване на доходите и ефективно усвояване на бюджетните разходи.

Велчев припомни някои от основните цифри за бюджетните разходи през следващата година. Разходите и трансферите в бюджета за следващата година са 10.467 млрд.лв. За социални грижи надхвърлят 5.5 млрд.лв., което е близо 500 млн.лв. повече в сравнение със средствата за 2004 г. Разходите за пенсии догодина ще са с 324 млн.лв. повече от бюджет 2004.

3 месеца отсрочка за общините за местните данъци

Днес депутатите решиха данъчната администрация да събира безплатно местните данъци и такси за общините, които нямат необходимия административен капацитет за това, но не по-дълго от три месеца от сключването на договора на общината с главна данъчна дирекция. Предложението беше направено в пленарна зала от финансовия министър Милен Велчев, след като дълъг спор предизвика искането на левицата органите на данъчната администрация да събират безвъзмездно местните данъци и такси вместо общините до изграждането на административен капацитет за това на местните власти.

още

Относно средствата за здравеопазване, Велчев подчерта, че за първи път се обръща внимание на социално слабите българи, на които държавата ще гарантира основен пакет медицинска помощ чрез специален фонд от 25 млн.лв. Като цяло, разходите за здравеопазване догодина ще са със 154 млн.лв. повече, отколкото през тази година.

Велчев припомни и увеличението на средствата за сферата на образованието, които заедно с допълнително договорените 135 млн.лв. са общо с 278 млн.лв. повече от парите, отпуснати през тази година.

Средствата за капиталови разходи през 2005 г. са със 74% повече. Държавата ще инвестира в инфраструктурни проекти 1.603 млрд.лв. Част от тези пари ще отидат за летище София, ж.п. линията Пловдив - Свиленград, изграждането на Дунав мост 2.

Близо 30% е темпът на нарастване на разходите на съдебната система спрямо тази година, като при преизпълнение на бюджетните приходи съдебната власт ще получи и допълнително 10 млн.лв. за капиталови разходи.

Валентин Василев от парламентарната група на СДС упрекна управляващите, че не са одобрили нито едно от добрите предложения на опозицията. Той подчерта, че заложеният в бюджета 5% ръст на БВП не е достатъчен и на практика данъчната тежест е прехвърлена към по-бедната част от населението.

Опозицията веднага поиска от Първанов да наложи вето

25 народни представители от всички опозиционни парламентарни групи се подписаха под искане за президентско вето на бюджета заради грубо нарушение на конституцията с приемането на държавно гарантиран заем за строежа на нова педиатрична болница.

Искането е подписано от почти всички членове на временната комисия за проверка на споразумението за експортна кредитна линия между България и Банка Австрия Кредитанщалт и договора за построяване на болницата.

Според депутатите включването на проекта за строителство на нова университетска педиатрична клиника противоречи на Конституцията и на редица закони. Заедно с искането за налагане на вето те ще предоставят на президента Георги Първанов и доклада на временната комисия по темата.

В кулоарите на парламента Велчев коментира, че няма основания за налагане на президентско вето, а председателят на Народното събрание Огнян Герджиков каза, че ако се стигне до такова, той ще е най-изненаданият. Смятам, че няма да се стигне дотам, каза той пред журналисти в кулоарите на парламента.

В събота президентът намекна, че ще мисли сериозно дали да не наложи вето върху бюджета заради няколко процедурни фала. Единият от тях е гласуването на средствата от министерството на здравеопазването към здравната каса, а вторият е бюджетът на съдебната власт.

Първанов отказа да отговори еднозначно на въпроса ще наложи ли вето и заяви, че не би произнесъл тази дума, преди да има сериозната експертиза и на бюджетарите, и на хората от самата съдебна власт.

По думите му обаче, според специалистите в случая с бюджета на съдебната власт не става дума единствено за процедурен гаф, за нарушение на вътрешния правилник на парламента, но и за нарушение на Закона за съдебната власт, за нарушение на чл. 117 от конституцията, което "създава вече много голям проблем".

"Аз не изключвам възможността, вероятността тази част от бюджета да бъде оспорена до Конституционния съд. Там вероятно ще го направи самата съдебна власт", допълни държавният глава.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: