Парламентът прие на второ четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Парламентът прие на второ четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Парламентът прие на второ четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 г.

Бюджетът на НЗОК се увеличава със 105 млн. лева. Рамката на приходите и разходите беше приета единодушно с 201 гласа "за".

Депутатите одобриха приходи и трансфери по актуализирания бюджет на Касата от 5.446 млрд. лв. и също толкова разходи. В първоначалния вариант на бюджета приходите и трансферите бяха гласувани в размер на 5.34 млрд. лв.

За поставяне на ваксини срещу Covid-19 се отделят 14 млн. лева - по 10 лева на поставена ваксина.

В здравноосигурителните плащания се добавят средства за първична и за специализирана извънболнична помощ - по 2 млн. лева, за дентална помощ - 18 млн. лева, за медико-диагностична дейност - 16.385 млн. лв., за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната - 25 млн. лева, за болнична помощ - 14.465 млн. лв. В резерва за непредвидени и неотложни разходи е отразено предложението на Мая Манолова ("Изправи се БГ! Ние идваме") за здравноосигурителни плащания за зъбни протези в размер на 2 млн. лева.

От окончателната редакция на рамката на бюджета на НЗОК отпаднаха приетите вчера предложения на "Демократична България" и на "БСП за България", неподкрепени от бюджетната комисия. Председателят на комисията Любомир Каримански обясни, че с приетите предложения се увеличава разходната част и в тази връзка ще е необходимо да се осигурят допълнителни приходи чрез повишаване на здравноосигурителните вноски, за да се изпълни условието да е балансирано бюджетното салдо. Затова бюджетната комисия предложи да има балансирано бюджетно салдо без промяна в здравноосигурителната вноска от 8%.

Депутатите решиха още и магистър-фармацевтите, които работят на първа линия в аптеките на болничните заведения, да получават допълнителни възнаграждения от 600 лева във връзка с пандемията от Covid-19. Разпоредбата влиза в сила от 1 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?