Парламентът прие работата на Мая Манолова по Изборния кодекс

Парламентът прие без дебати с 88 гласа "за", 46 "против" и 8 "въздържал се" доклада за работата на временната комисия, която трябваше да изработи проект на нов Изборен кодекс. Документът с обем 39 страници обобщава всички дискусии с граждански организации и експерти по темата за изборните правила, организирани от комисията от юни до октомври, и завършва с препоръка изработеният проект да бъде предоставен на парламентарните групи, за да могат те да внесат законопроект на неговата основа.

Председателят на временната комисия Мая Манолова (БСП) каза, че левицата ще внесе проект на кодекса, след като бъде обсъден в парламентарната група. И призова да се прекратят спекулациите, че нищо не е свършено за новия изборен закон през последните месеци - за първи път гражданското общество участвало в писането на законопроект.

На последното заседание на временната комисия депутатите от ГЕРБ казаха, че тя не е изпълнила основната си роля – да изработи истински проект. Вместо това имало само чернова, под която те не биха се подписали. От ДПС обявиха, че ще нанесат поправки и ще внесат своя версия на кодекса, а депутатът от "Атака" Петър Петров изрази готовност да подпише проекта във вида, в който е. Групата му няма да внася свое самостоятелно предложение за закон. А Мая Манолова изтъкна, че на този "ранен етап" не е нужно да се търси консенсус и определи изработеното като "проект на проекта".

Така изготвената чернова отразява идеите на левицата, които Манолова и днес представи в парламента.

За парламентарни избори е предвидена пропорционална система с преференциален праг, който не е уточнен в проекта. Предлага се професионална изборна администрация, която да се избира от Народното събрание, като председателят трябва да има не по-малко от 12 години юридически стаж. Описано е още експериментално машинно гласуване, а докато то влезе в сила - интегрални бюлетини в номерирани кочани. В проекта има и идея за създаване на изборен регистър за преодоляване на проблема с фантомите в списъците. Предвидени са безплатни медийни участия в обществените медии и ваучери, осигурявани от държавата, за участия в частните медии. Намалява се броят на подписите, изисквани за регистрация на инициативни комитети, както и депозитът за участие в парламентарни избори.

Твърде вероятно е обаче голяма част от тези предложения да бъдат приети, тъй като ДПС е против ниската преференцията, професионалната администрация, както и против предложения вариант за изборен регистър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?