Парламентът прие рамката на Бюджет 2019

Отхвърлят се всички предложения на опозицията

Менда Стоянова, Снимка: БГНЕС

Парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2019 г. За текста гласуваха 100 народни представители, против бяха 66, а един се въздържа. Второто четене на закона в парламента продължава.

Не се приемат предложения на опозицията

Както стана традиция през последните години, в член първи, който определя общите приходи и разходи в бюджета, не бе прието нито едно предложение на опозицията.

Беше отхвърлено предложението на левицата за премахване на плоския данък и увеличаване на заложените приходи с 3.5 млрд. лв. Отпаднаха и други идеи на БСП като създаването на национален фонд за инвестиции с 500 млн. лв., фонд за регионално развитие с 300 млн. лв. и фонд за рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа с 400 млн. лв. Левицата искаше с над 500 млн. лв. да се вдигне държавният трансфер към НОИ за увеличаване на пенсиите.

Дора Янкова заяви, че чрез бюджета за следващата година няма да може да се преодолеят големите разлики между регионите в страната. Красимир Янков отбеляза, че не са заложени политики за преодоляване на демографската криза. "Вие сте социално неадекватни", обърна се той към управляващите. Румен Гечев пък коментира, че управляващите се движат в посока, обратна на посоката на държавите от ЕС, които влагат публични средства в големи инвестиционни проекти.

Отхвърлени бяха и предложенията на левицата за покачване на бюджета на съдебната власт с 65 млн. лв., от които 44 млн. лв. да отидат за увеличение на заплатите на магистратите не с 10%, а със 17%, колкото е изискването по закон, обясни Крум Зарков от левицата.

Не беше подкрепено и предложение на Юлиан Ангелов от Обединените патриоти за отделяне на 20 млн. лв. за сдружение на българи от Македония.

В крайна сметка бе приета бюджетната рамка, внесена от правителството.

Акцентът в Бюджет 2019 са социалните разходи

Основният акцент на Бюджет 2019 са допълнителните разходи в социалните сфери.

Предвижда се вдигане на заплатите в целия бюджетен сектор с 10%, а на възнагражденията на учителите – с 20%, което ще глътне общо около 1 млрд. лв. Стартовата заплата за учител от сегашните 760 лв. се покачва на 920 лв. през 2019 г.

Минималната работна заплата не само в бюджетния, но и в частния сектор също ще се повиши – от 510 лв. на 560 лв.

И догодина най-голям дял от бюджета ще се похарчи за пенсии и социални грижи - 13.9 млрд. лв., което е с 874 млн. лв. повече от тази година, най-вече заради ръста на пенсиите (534 млн. лв.). Увеличението за сектор "Здравеопазване" е 546 млн. лв., за "Отбрана и сигурност" - 478 млн. лв. (от които - 331 млн. лв. за отбрана и 60 млн. за полиция), за "Образование" - 360 млн. лв.

Субсидиите за общините нарастват с 477 млн. лв. За пръв път от години изравнителна субсидия няма да получат 19 "богати" общини, сред които и София. Благодарение на мярката 21.8 млн. лв. ще бъдат преразпределени към останалите около 236 общини. Освен това догодина целевата субсидия за капиталови разходи се увеличава с 10 млн. лв. Парите ще бъдат насочени към 131 малки общини, от 4-а и 5-а категория, всяка от които ще получи по 25 000 лв. допълнително за капиталови разходи.

Заложен е икономически растеж от 3.7%

Бюджет 2019 е сметнат при допускане за ръст на икономиката от 3.7%.

Приходите в Бюджет 2019 се очаква да бъдат 43.9 млрд. лв., което е с 4.66 млрд. лв. повече в сравнение с очакваното изпълнение за 2018 г. Разходите догодина ще са 44.5 млрд. лв., което е с 5.85 млрд. лв. повече в сравнение с тази година.

Предвижда се ръст на данъчно-осигурителните приходи с около 2.5 млрд. лв. спрямо очакваното изпълнение за 2018 г. От корпоративен данък трябва да дойдат допълнителни 201 млн. лв., от данък върху личните доходи – 264 млн. лв., от ДДС – 790 млн. лв., а от акцизи – 180 млн. лв.

Догодина се залага минимален дефицит в бюджета от 0.5% или 600 млн. лв. През 2017 г. и 2018 г. Министерството на финансите също залагаше дефицит, но впоследствие реализира малък излишък, както най-вероятно ще се случи и догодина.

Предвижда се безработицата да продължи да пада и от 5.4% през 2018 г. да достигне 4.8% през 2019 г.

Дългът ще продължи да намалява – от 22.5% през 2018 г. на 20.5% през 2019 г. до достигане на 17.7% през 2021 г. Максималният размер на държавния дълг в края на 2019 г. трябва да е 22.2 млрд. лв. при таван от 23.5 млрд. лв. за 2018 г.

Одобрени са бюджетите на повечето министерства

Късно в сряда без промени бяха приети и бюджетите на повечето министерства.

1.4 млрд. лв. е бюджетът на Министерството на отбраната, от които около 1 млрд. лв. са за персонал. В бюджета на МВР разходите са 1.5 млрд. лв., от които - към 1.3 млрд. лв. са за персонал. Средствата за правосъдното ведомство са увеличени заради назначаването на допълнителни 200 служители в затворите и в дирекция "Охрана".

За БАН догодина от държавния бюджет ще отидат 94 млн. лв., а Софийския университет - 66 млн. лв. Опозицията поиска допълнителни пари за наука, но министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че средствата по това перо вече са увеличени.

"Средствата за научни изследвания са увеличени с близо 200 млн. лв. за две години. Субсидията на БАН за тази година беше увеличена с 6 млн. лв., впоследствие с още 15 млн. лв. Бяха одобрени национални научни програми в размер на 20 млн. лв., от които 10 млн. лв. ще постъпят в БАН. Бяха одобрени 10 млн. лв. за изпълнение на националната пътна карта за научна инфраструктура, от които 7 млн. лв. ще постъпят в БАН. Средствата за Фонд "Научни изследвания" бяха увеличени с 8 млн. лв., от които близо 4 млн. лв. ще постъпят в БАН. Сумарно средствата са увеличени с над 40 млн. лв. Този ръст е без аналог в други години и други бюджетни организации", заяви Вълчев. По думите му разликата е, че БСП предлага увеличението да стане безусловно, докато правителството го е заложило чрез Фонд "Научни изследвания" и най-вече чрез националните научни програми, тоест на конкурсен принцип.

В бюджета на здравното министерство бе отхвърлено предложението на БСП за допълнителни 12 млн. лв. за доизграждане на новия болничен комплекс в Ямбол.

Регионалното мининстерство ще разполага с 516 млн. лв. Не беше одобрено предложението на левицата за допълнителни 12 млн. лв. за Агенция "Пътна инфраструктура". Георги Свиленски от БСП попита дали във връзка с предстоящото изграждане на тол системата са предвидени разходи за 900-те души, които ще бъдат назначени, и има ли пари в бюджета на министерството за изграждането ѝ въобще.

Заседанието на депутатите приключи в 22 ч. с приемането на бюджета на министерството на транспорта. Гласуването на останалите текстове продължава утре.

Споделяне

Още от Бизнес