Парламентът приема промените в Конституцията на 19 или 23 септември

Промените в Конституцията ще бъдат гласувани от парламента на окончателното трето четене на 19 или на 23 септември. Това заяви днес пред журналисти в Народното събрание председателят на парламента Огнян Герджиков.

Утре депутатите започват есенната си сесия с промените в основния закон, подготвени от временната парламентарна комисия и внесени от депутати от всички политически сили. Вчера председателят на правната комисия Анелия Мингова напомни, че ако парламентът не успее да приеме промените до 27 септември, те няма да се отразят в годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на България в присъединителния процес. През юли еврокомисарят Гюнтер Ферхойген предупреди, че без тези промени България рискува да изпусне сроковете си да приключи преговорите през 2004 г. и да се присъедини към ЕС през 2007 година.

Можете да бъдете убедени, че присъствието в пленарната зала за окончателното гласуване на поправките в основния закон ще бъде впечатляващо, заяви Герджиков. Председателят на парламента отново прогнозира, че промените, свързани със съдебната реформа, ще бъдат приети с по-голямо мнозинството от необходимите гласове на поне три-четвърти от народните представители.

Той припомни, че процедурата предвижда третото гласуване да бъде поименно и всеки депутат да става и да заявява волята си. Логично е да няма командировки в чужбина, когато се гласува по измененията в основния закон, каза Герджиков в отговор на въпрос.

Успехът на започващата утре нова парламентарна сесия би могъл да се измери с дебата по промените в Конституцията и обсъждането на всички теми, свързани с престъпността в България, коментира днес говорителят на СДС Николай Младенов, след заседанието на Националния изпълнителен съвет на партията.

Като основни теми, които ще рамкират новия политически сезон, Младенов посочи успешното провеждане на местните избори и обсъждането на държавния бюджет за 2004 година. По думите му, за СДС ще бъде важно дали мнозинството и правителството ще са способни навреме да внесат проекта за бюджет за догодина, за да може той да бъде обсъден подробно в парламента. Нашите експерти и работни групи вече работят по тези теми и ние ще формулираме предложенията си в рамките на дебатите, добави Младенов.

Според БСП, водещи за бюджет 2004 трябва да бъдат образованието и здравеопазването за сметка на дейностите, свързани с проблемите на самата администрация и управлението, заяви лидерът на партията Сергей Станишев. Т

Той също посочи като основна цел на социалистите през новия политически сезон успешното представяне на местните избори. Като неотложен проблем на държавността и гражданите извън предизборната кампания, Станишев открои ситуацията в съдебната система и борбата с организираната престъпност, както и предстоящите промени в законовата рамка на страната.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: