Парламентът приема ветото на президента по закона за партиите

В първия си работен ден за седмицата парламентът започна с обсъждане на ветото на президента върху текстове от Закона за политическите партии. Миналата седмица водещата комисия по закона - по въпросите на гражданското общество, се съгласи с критиките на Георги Първанов срещу различията в режима за регистрация на парламентарните и на извънпарламентарните партии. Депутатите от всички парламентарни групи в комисията единодушно гласуваха спорните текстове да се променят.

Очаква се без проблем днес това да направи и пленарната зала, защото всички групи декларираха съгласие с доводите на президента.

Върнатите за ново обсъждане в парламента разпоредби предвиждат сегашните партии в парламента да не се пререгистрират по новия закон. Останалите политически формации са длъжни да се пререгистрират в тримесечен срок след влизането на закона в сила, а техните имена или абревиатури да не могат да повтарят тези на друга партия, регистрирана преди тях. Не се допуска и частично повтаряне на името или абревиатурата чрез прибавяне на думи, букви, цифри, числа или други знаци. Според президента правилата трябва да са еднакви за всички партии и не трябва да има преференции за парламентарните.

По предложение на НДСВ, като втора точка в дневния ред на парламента е решение за създаване на временна анкетна комисия, която да провери междуправителствените споразумения за кредити, отпускани от България на страни от третия свят - произхода на кредитите, целите на предоставяне и времето, когато това е осъществено, държавите кредитополучатели, както и действията на българските правителства след 1990 г. по събиране на вземанията.

Предвижда се тази седмица Народното събрание да обсъди на първо четене промени в Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица, в Закона за администрацията; на второ четене - промени в Закона за чужденците, в Закона за МВР, в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България, както и да разгледа стратегия за приватизация на "Параходство Българско речно плаване" АД - Русе.

Управляващите в парламента отхвърли искането на дясната опозиция да се сформира анкетна комисия, която да провери отдаването без търг или конкурс на автомагистрала Тракия на концесия.

Отхвърлено бе и предложението на ПГ "Новото време" в дневния ред за тази седмица да влезе на второ четене Избирателния кодекс.

Споделяне

Още от България