Парламентът ратифицира договора за НАТО на 18 март

Парламентът отхвърли предложението на левицата още днес да ратифицира Северноатлантическия договор, с който България ще се присъедини към НАТО. След прегласуване 51 депутати подкрепиха предложението, 69 бяха против, а 59 се въздържаха.

Предложението на Коалиция за България бе обявено още вчера с аргумента, че така ще отпаднат подозренията на управляващите към БСП, че внася вот на недоверие като последен опит да препъне България по пътя ѝ към Алианса. Дебатите по вота ще се проведат утре, а гласуването ще е в петък.

От НДСВ обаче отговориха, че са планирали за 18 март тържествената церемония, с която ще протече ратификацията. Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков съобщи, че на председателски съвет тази сутрин представителите на всички парламентарни групи, с изключение на левицата, са приели датата 18 март.

С ратифицирането на Северноатлантическия договор и депозирането на документа във Вашингтон България става пълноправен член на Алианса. Всички страни членки на НАТО вече приключиха националните процедури, с които одобриха разширяването с нови 7 държави, сред които и нашата.

Председателят на БСП Сергей Станишев отново заяви в пленарната зала тезата на социалистите, че без последователната подкрепа на левицата за членството на България в НАТО, не се знае дали днес страната ни би била на тази финална права.

От началото на прехода БСП последователно бе против членството на България в НАТО. Социалистите начело с тогавашния си лидер и настоящ президент Георги Първанов оглавиха и протестите срещу Алианса по време на Косовската криза през 1999 година. Позицията на българското правителство на ОДС, подкрепена в парламента и от ДПС, в полза на Алианса тогава изигра решаваща роля да започне сериозна подготовка от страна на НАТО за включването на България в кръга държави за следващата вълна на разширяване.

Промяната при социалистите се случи на предпоследния конгрес на партията едва преди три години, когато за първи път официално БСП постави като приоритет освен членството на България в ЕС, и това в НАТО.

Като аргумент за тезата си за "решаващата роля" на БСП за членството ни в НАТО днес Станишев посочи пълният консенсус, с който всички депутати от парламентарната външна комисия, включително и социалистите, подкрепиха на 11 февруари ратификацията на Северноатлантическия договор.

Оттогава мина почти един месец, защо се бавите, риторично запита лидерът на БСП управляващите. Вчера и вицепремиерът Пламен Панайотов, и председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев обясниха, че по процедура България не може да пристъпи към заключителния акт - ратификация на договора от парламента, преди това да сторят всички страни членки и да депозират документите си във Вашингтон, където е депозитарът на Северноатлантическия пакт. Едва на 4 март, с писмо на генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер България бе уведомена официално, че това е сторено от 15-те страни членки на Алианса.

Споделяне

Още от България