Парламентът ратифицира удължаването на САПАРД

Удължаването с една година на финансовото споразумение на България и ЕК по програма САПАРД бе одобрено единодушно на първо и на второ четене от Народното събрание в петък. С ратификацията периодът на валидност на еврофинасирането за земеделските стопани ще продължи до края на тази година, като Брюксел се ангажира да изплати всяка приемлива заявка за плащане, получена не по-късно от 31 декември 2009 г.

Така държавата ни ще има по-големи възможности да усвои останалите близо 400 млн. лв. по предприсъединителната програма, които на няколко пъти бяха застрашени заради проблеми с измами от бенефициенти и слаб административен контрол. Освен окончателно спрените пари по една от мерките на програмата и блокираните други две, не се изплащат и пари по останалите проекти, тъй като ръководството на програмата мина през сътресения след отстраняването на дългогодишния ѝ ръководител Владимир Карамишев в края на миналото лято. Наследникът му на поста Константин Паликарски пък бе твърде съсредоточен в проверките на стари и нови проекти под угрозата за тотално спиране на финансирането от Брюксел и така изплащането на проектите бе забавено значително. След оставката на Паликарски в началото на януари преводите към сметките на фермерите съвсем спряха заради недоразумения по назначаването на шеф на програмата. С такъв САПАРД се сдоби едва в началото на тази седмица – бившият банкер Георги Желев, но сертифицирането му ще отнеме известно време.

Програма САПАРД падна жертва на политическа конюнктура, заяви в пленарна зала бившият земеделски министър и сегашен депутат от ДПС Нихат Кабил. По думите му парламентът е трябвало да даде мандат за договаряне на средствата, а усвояването да стане по-късно, но това не се е случило. Затова и страната ни е закъсняла с година и половина и сега се радва, че ЕК удължава програмата, посочи Кабил.

Той коментира още, че в момента бизнесът отказва да ползва европейски средства по програмата "Развитие на селските райони", защото всеки предприемчив

български производител мина през програма САПАРД и попадна в капана на безконечните проверки на прокуратурата, на ОЛАФ, изпадна в задължение и осем-девет месеца не получава плащане по проектите

Пламен Моллов (НДСВ) се съгласи, че има много обезверени бенефициенти заради неплащането на проектите им по САПАРД, но допълни, че вината за това не е на парламента, а на самата администрация.

Според Моллов програма САПАРД е била изключително успешна и удължаването на споразумението показва оценката на Брюксел, че отделените за България средства трябва да бъдат усвоени докрай.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?