Парламентът развърза концесията за летище "София"

БСП продължава да саботира процедурата и се заканва да я прекрати, ако дойде на власт

Парламентът развърза концесията за летище "София"

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за концесиите и така даде възможност кандидатите да управляват летище "София" да подадат оферти до 3 април.

Одобрените от депутатите изменения в Закона за концесиите, който влезе в сила в началото на 2018 г., са свързани с отговорностите на концесионера и решаването на споровете, като част от текстовете се прецизират.

Промените бяха направени по предложение на правителството. То беше посъветвано за това от консултанта по концесията - Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Заради чаканите промени кабинетът на четири пъти удължава срока за подаване на оферти по концесионната процедура.

В четвъртък парламентът окончателно одобри страните по договор за концесия с трансграничен интерес да могат да предвидят решаването на споровете да се извършва и от арбитражен съд. Такава възможност в момента няма.

Освен това Народното събрание реши да отпадне текста, според който концесионният договор е недействителен, когато съдържанието му не съответства на минималните изисквания, определени в закона (чл.179 ал.2 т. 6 отпада – бел. ред.). Това беше наречено "скандално" от говорителя на парламентарната група на БСП Елена Йончева. Според нея с отпадането на този текст "концесионният договор няма да е недействителен, ако не отговаря на българското законодателство".

"За първи път държавата е напълно уязвима и не може защити своя интерес. Затова питаме: предопределен ли е изборът на концесионер? Защо е необходима поправката, която прави държавата напълно уязвима? Ако е предопределен изборът на концесионер, стоят ли турски интереси зад тази фирма?", каза Йончева.

Тази теза се поддържа от БСП още от времето на първата концесионна процедура. Социалистите са против отдаването на концесия на летище "София". Те смятат, че то трябва да остане държавно, защото е обект от националната сигурност.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че се залагат прегради към бъдещо прекратяване на концесията и така се връзват ръцете на бъдещите управляващи.

"Няколко пъти сме казвали, че ако народът ни се довери да управляваме, ще прекратим тази концесия. За да се вържат ръцете за подобни бъдещи действия, се вкарват промени, които затрудняват този процес. България ще трябва да плаща при едно такова бъдещо действие, дори и виновен по договора да е концесионерът. Изрично се записва, че ще се решава в Арбитражен съд. Залагат се прегради към бъдещо прекратяване на концесията. Това ни навежда на мисълта, че всичко е договорено и че се поема ангажимент към бъдещия концесионер- който и да дойде на власт, няма да може да засегне интересите му", каза Нинова.

Йончева припомни, че първата концесия за летище "София" беше спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков с мотива, че се застрашава националната сигурност.

Основната причина за прекратяване на процедурата бяха занижените тръжни изисквания към кандидатите. При обявяването на втората процедура те бяха значително повишени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?