Парламентът реши: Референдум на Марешки няма да има

Референдумът, предлаган от спорния варненски бизнесмен и аптечен бос Веселин Марешки няма да бъде проведен. Това реши в последния си работен ден преди лятната ваканция Народното събрание.

"Монополът и картелите трябва да бъдат предотвратявани от оправомощените институции и гласуването на референдум не може да предотврати монопол. Няма такъв инструмент, нито правен, нито политически", каза по време на дебатите лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Той напомни, че Комисията за защита на конкуренцията е органът, който е натоварен с тези функции и че лицензите за митнически складове се издават от митниците и министерството на финансите.

Самият Марешки защити своя референдум в залата, като първо обяви, че не вярва в чудеса, но вярва в "съдбата" и че нещата се случват, както са написани. Той обясни, че на пазара на горива се допускат безобразно високи надценки. "Моля ви, не ми казвайте, че си оправям бизнеса. Аз притежавам 8 бензиностанции. В България има 3600", заяви бизнесменът.

Той защити и останалите питания, въпреки излязлото в четвъртък решение на Конституционния съд, че въпрос за намаляване на броя на депутатите противоречи на основния закон. Накрая на изказването си Марешки призова депутатите за мъдрост.

За да задължи парламента да проведе допитването, на бизнесмена не му достигнаха 2644 подписа.

След гласуването, с което парламентарните групи отхвърлиха провеждането на допитването, Веселин Марешки заяви, че отново обмисля да издигне кандидатурата си за президент от основаното преди две седмици движение Комитет на Националното Освободително Движение "За Чиста и Свята Република". По думите му то можело да стане партия след президентските избори.

В средата на април Марешки обяви в профила си във "Фейсбук", че се кандидатира за президент "по волята на хората". На 10 юли варненският бизнесмен обяви в разпратено до медиите писмо, че прекратява участието си в надпреварата за президент на България, за да е свободен да се концентрира върху "родолюбивото и патриотично дело - разбиване на картела в горивата" и защото "президентската институция е опорочена". В крайна сметка, след като няма чрез народно допитване да "реализира" каузата си, той явно отново се насочва към президентския пост.

Въпросите, които бизнесменът, притежател на аптеки и бензиностанции, предлагаше, а парламентът отхвърли са:

1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

3.Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политическите партии и коалиции?

4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

В кулоарите на Народното събрание Марешки се закани, че догодина ще поиска отново референдум за цените на горивата.

Споделяне

Още от България