Парламентът реже парите на магистратите

Парламентът реже парите на магистратите

Партиите от тройната коалиция предприеха поредните ограничителни мерки срещу българските магистрати, като този път ще пострада джобът на съдии, прокурори и следователи със стаж над 20 години. Това стана по време на заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси във вторник.

При обсъждането на второ четене на проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ), с 7 гласа “за” и 2 гласа “против” депутатите приеха надбавките за прослужено време на магистратите да не надвишават 40 процента от работната им заплата.  

В момента българските съдии, прокурори и следователи имат право на допълнителни 2 % от основната заплата за всяка година, която са прекарали в съдебната система. Ограничението се достига до 20 години, а максималният стаж, който може да бъде натрупан в система, е около 40 години. В ЗСВ фигурира разпоредба, която задължава магистратите да се пенсионират след 65 години. Заплатите на вече достигналите стаж от над 20 години ще бъдат замразени.

Освен тази придобивка депутатите решиха да премахнат привилегията при назначение на съответен съдия, прокурор или следовател в друг град, разходите по преместването да се плащат от бюджета на съдебната власт.

На път бяха да се отнемат и двете средни заплати в бюджетната сфера (около 800 лева), които всяка година се изплащат на магистратите за закупуване на облекло, но от правната комисия се смилиха и оставиха тази привилегия.

От ДСБ се обявиха против замразяването на надбавките за стаж, което според тях няма да се отрази особено добре на мотивацията на работещите в съдебната система. Срещу това решение възразиха още зам.-главният прокурор Валери Първанов, зам.-шефът на Върховния касационен съд Румен Ненков и зам.-шефът на следствието Румен Георгиев.

Парламентът реши още да прокара поправка на ЗСВ, с която магистратите ще бъдат лишавани от полагаемите брутни заплати при напускане на система. Това ще стане ако следовател, съдия или прокурор поиска доброволно да напусне системата, но не е решил делата си. По думите на Румен Георгиев парламентът се е решил на тази промяна заради действия на вече бившия съдия и правосъден министър Антон Станков.

Станков се забърка в грандиозен скандал след като напусна преди месец Софийски градски съд и остави след себе си 48 висящи дела. В крайна сметка стана ясно, че е написал мотивите към решението си делото “Индиго” като член на НДСВ, което може да го постави под съмнение след обжалването пред апелативния съд.

Споделяне

Още от България