Парламентът с извънредно заседание заради ветото върху Изборния кодекс

Михаил Миков покани президента да изложи лично мотивите си

Пленарната зала на Народното събрание, сн. БГНЕС

Парламентът ще заседава извънредно на 4 март (вторник), за да обсъди ветото, наложено от президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс. Парламентарните комисии ще заседават във вторник сутринта, а следобяд ветото ще бъде внесено експресно и в пленарна зала.

В петък президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето върху закона заради неефективната преференция, отказа от електронно гласуване, правилата за назначаване на Централната избирателна комисия (ЦИК) и затрудняване на процедурите за свикване на референдуми. Държавният глава връща и текст заради техническа грешка в методиката за разпределение на мандатите на парламентарни избори.

За да бъде преодоляно ветото, трябва да гласуват поне 121 депутати, с които БСП, ДПС и "Атака" разполагат.

В неделя председателят на Народното събрание Михаил Миков (БСП) покани чрез интервюто си пред БНР президента, за да изложи лично мотивите си пред депутатите.

”Президентът е добре да заповяда в Народното събрание и да изложи още веднъж тези негови мотиви, да се чуят отново тези аргументи, които бяха дискутирани в зала, но не бяха приети от народното представителство”, каза Миков.

Според него, ако се стигне до отлагане на влизането в сила на закона, то в сила ще остане законодателството, което самият президент признава, че е много по-несъвършено и противоречащо на европейските директиви.

"Рисковете са, че паралелно могат да се прилагат две уредби – една на предишния Изборен кодекс и една на приетия от Народното събрание и върнат от президента Изборен кодекс. Едно такова противоречие в тълкуването крие рискове от хаос в организацията на изборите и от делегитимиране на европейските избори и затова трябва бързо да се реши този въпрос, за да се види по кой закон ще се организират и проведат изборите", обясни Миков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?