Парламентът създаде анкетна комисия за гафа с Държавен вестник

Парламентът създаде временна анкетна комисия, която да изясни данни за грубо нарушаване на Конституцията и парламентарния правилник при гласуването и обнародването на Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите в Държавен вестник и поправка на същия закон в следващия брой на вестника.

Вносител на предложението за създаване на комисията са лидерът на социалистите Сергей Станишев и група народни представители. За създаването на анкетна комисия гласуваха 170 депутати, "против" - шестима.

Срокът на действие на комисията е един месец. Тя включва шестима народни представители - по един от всяка парламентарна група и един от независимите. Председател ще е Румен Иванов от ГЕРБ, заместник-председател е Мая Манолова от БСП, а членове ще са Четин Казак от ДПС, Петър Хлебаров от "Атака", Ваньо Шарков от "Синята коалиция" и независимият Димитър Чукарски.

Случаят с мистериозното публикуване на два пъти в "Държавен вестник" на поправките в Закона за медицинските изделия и прекурсорите засягаше пълната забрана на скритата реклама на наркотични вещества. Освен това се оказа, че в пленарната зала е предложен и гласуван текст, който изобщо не е минавал в съответната парламентарна комисия.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че през последните 10 години са направени 11 подобтни "технически грешки".

Споделяне

Още по темата

Още от България